EPIDEMIJA U SAD-u

STRAŠNA TRAGEDIJADječačić ubio majku: Klinci u dobi od 1do 3 godine ove su godine upucali najmanje 23 osobe

Prošlog tjedan dječačić iz Milwaukeeja ubio je svoju majku nakon što je našao pištolj na stražnjem sjedištu automobila u kojem su se zajedno vozili. Ovaj slučaj izazvao je golemu pozornost javnosti zbog neobičnih okolnosti: mala djeca rijetko ubijaju ljude, namjerno ili ne.

No, to zapravo i nije toliko neobično - ovakvi incidenti događaju se češće nego što mislite. Naime, od 20. travnja u Sjedinjenim Državama dogodilo se najmanje sedam slučajeva u kojima su 1,2 ili 3-godišnjaci upucali sebe ili drugu osobu.

Dvogodišnji dječak iz Indiane 20. travnja našao je pištolj u torbici svoje majke koju je ostavila u kuhinji i ubio se. Narednog dana u Kansasu jednogodišnja djevojčica upucala se s očevim pištoljem dok je on spavao. 22. travnja trogodišnjak iz Louisiane također se ubio nakon što se dočepao pištolja. Istu sudbinu doživio je i njegov vršnjak iz Dallasa. 27. travnja dječak iz Milwaukeeja ubio je majku u automobilu, a istog se dana 3-godišnjakinja iz Michigana upucala u ruku pištoljem kojeg je našla u obiteljskom domu. I još jedna 3-godišnjakinja iz Georgije ranila se u ruku nakon što je zgrabila pištolj iz parkiranog automobila. Obje su preživjele.

Prošle godine istraživanje Washington Posta pokazalo je da malena djeca prosječno jednom tjedno nailaze na vatreno oružje te nekoga njime upucaju. No ove je godine situacija eskalirala. Od 1. siječnja najmanje 23 djece stare od jedne do tri godine sudjelovalo je u pucnjavi. U većini slučajeva, djeca su slučajno sama sebe pogodila. Ove godine to se dogodilo čak 18 puta, a devetero djece je preminulo. U pet slučajeva djeca su upucala neku drugu osobu, od čega su dva slučaja bila fatalna: prošlotjedni incident u Milwaukeeju i slučaj u Alabami gdje je u veljači trogodišnjak ubio svog brata.

Ovi događaji predstavljaju samo malen broj od onih u koji su uključena djeca. Naime, najmanje 77 slučajeva ove godine uključuju osobe mlađe od 18 godina koje su slučajno nekog upucale. Također, mnogo je slučajeva gdje su odrasli upucali upravo djecu u dobi od jedne do tri godine.

U nekim saveznim državama takvi su incidenti češći nego u ostalim, no koji su glavni razlozi samo se može nagađati. Dok god se zakon o posjedovanju vatrenog oružja u SAD-u ne promijeni, ovakvi će se slučajevi događati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:58