RUMUNJSKA

STRAVA U OPERACIJSKOJ SALI Pacijentica izgorjela nakon što je kirurzima eksplodirao skalpel dok su koristili alkoholno sredstvo za dezinfekciju

 
 cc

Šezdesetšestogodišnja Rumunjka preminula je nakon što je teško opečena u požaru tijekom bolničke operacije kada su neprikladno korišteni električni skalpel i sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola, objavilo je u ponedjeljak rumunjsko ministarstvo zdravstva.

Pacijentica (66) je umrla u nedjelju navečer od opeklina zadobivenih tijekom operacije 22. prosinca u sklopu liječenja raka gušterače.

Rumunjski državni tajnik za zdravstvo Horatiu Moldovan je rekao da su "kirurzi trebali znati da je zabranjeno koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola tijekom operacija koje se izvode električnim skalpelom".

U dodiru skalpela sa zapaljivom tvari pacijentica se zapalila, napisao je na društvenoj mreži Facebook zastupnik Emanuel Ungureanu, pozivajući se na svjedočenja medicinskog osoblja bolnice Floreasca u Bukureštu.

Kako je prijetilo da će se požar proširiti, jedna je bolničarka prolila kantu vode na bolesnicu kojoj je izgorjelo 40 posto tijela.

Ministarstvo zdravlja je obećalo razjasniti taj "nesretan incident", o kojem je navodno doznalo iz nedavno objavljenih informacija u tisku.

Obitelj žrtve je navela da im je medicinsko osoblje navelo da se tijekom operacije dogodila "nesreća", ali nisu im iznijeli pojedinosti o težini opekotina ni njihovom uzroku.

Rumunjski bolnički sustav suočen je sa zastarjelom opremom i nedostatkom liječnika, naglašava agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12