CRKVU TRESU SKANDALI

Stručnjaci za kanonsko pravo: Varaju se svi koji misle da celibat potiče pedofiliju

Kardinal Christoph Schönborn kaže da beskompromisno treba ispitati sve uzroke koji su prouzročili devijantno ponašanje svećenika
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. pozvao je jučer mlade ljude diljem svijeta da se odazovu pozivu za svećenički život i da se ne boje takvog načina življenja koji, kako je rekao, “može donijeti obilje radosti onima koji na njega hrabro odgovore”.

Papina poruka mladima

U pismu uoči Svjetskog dana mladih, manifestacije koja će se ove godine održati 28. ožujka u Rimu, Papa je poručio mladima da i oni koji osjete “poziv na brak, trebaju ga prigrliti s vjerom”.

Njegova poruka mladima dolazi u vrijeme pedofilskih skandala koji trenutačno potresaju Katoličku crkvu u Europi i rasprave o tome da je svećenički celibat možda povezan sa seksualnim devijacijama u Crkvi.

Tako je austrijski kardinal i nadbiskup bečki Christoph Schönborn podigao dosta prašine tvrdnjom da Katolička crkva treba preispitati u kojoj je mjeri svećenički celibat jedan od uzroka sve češćih pedofilskih skandala u crkvenim redovima.

Kardinal je rekao da Crkva mora “beskompromisno ispitati” sve uzroke koji su prouzročili devijantno ponašanje svećenika, što “uključuje i pitanje celibata te pitanje razvoja osobnosti svećenika”.

Ono što je na početku zazvučalo kao dovođenje u pitanje crkvenog pravila obaveznog celibata za svećenike, nadbiskupov ured je požurio pojasniti, pa je poručeno da “kardinal nikako nije doveo u pitanje stajališta Vatikana o tome”.

Ipak, navođenje obaveznog celibata kao mogućeg uzroka seksualnih devijacija svećenika nije demantirao.

- Uz sve dužno poštovanje prema kardinalu, ne dijelim njegovo mišljenje - rekao je za Jutarnji list dr. Stanislav Vitković, prebendar prvostolne crkve zagrebačke i stručnjak za kanonsko pravo.





Sve glasniji zahtjevi teologa

- Pedofilija je devijacija koja se javlja i kod neoženjenih i kod oženjenih osoba, pa i u onom najstrašnijem obliku - kada roditelji zlostavljaju svoju djecu. Ta izopačenost nikako nije vezana uz celibat. Ali, celibat sam po sebi, to je već drugo pitanje - rekao je dr. Vitković.

Naime, već duže vrijeme u Katoličkoj crkvi traje rasprava o tome trebaju li njezini svećenici i dalje biti podvrgnuti pravilu obaveznog celibata i sve su glasniji zahtjevi teologa i ponekog svećenika o preispitivanju tog crkvenog pravila.

Nije obaveza nego dar

- Takvih zahtjeva sigurno ima, ali Crkva neprestano naglašava duhovne dimenzije življenja celibata kao odanosti Bogu i potpunom sebedarju Crkvi i Božjem narodu. Kao što je sv. Pavao govorio - neoženjeni služi samo Bogu, dok je oženjeni podijeljen između služenja Bogu i obitelji. Naravno, postoje ljudi koji su živjeli u braku, a postigli su iznimno visok stupanj svetosti - pojašnjava Vitković, koji dodaje kako ne vjeruje da će se u dogledno vrijeme dogoditi neke promjene u pravilima o celibatu.

Mato Mićan, profesor kanonskog prava na Teološkom sveučilištu u Đakovu, kaže da celibat sigurno nije tabu-tema i kako je dobro poznato da o tome pitanju postoje suprotstavljena mišljenja u Crkvi. Po njegovu mišljenju, dobro je da se o tome otvoreno raspravlja i kao primjer navodi raspravu u Njemačkoj, gdje je ta diskusija najdalje otišla.

- Crkva celibat promatra ne toliko kao obvezu nego prije svega kao dar od Boga koji netko može imati ili ne. Oni koji taj dar nemaju i nisu za svećeništvo, to Crkva jasno poručuje - rekao je Mićan, koji također kaže da celibat nije povezan s nedavnim pedofilskim skandalima.

Oba naša sugovornika ističu da pravilo celibata spada u onu kategoriju kanonskog prava koje čine propisi ljudskog porijekla, što znači da se može promijeniti, i svi oni koji o njemu raspravljaju dobro su toga svjesni, a neki od njih na to i računaju.

Suspendirana dvojica svećenika

BEČ - Samostan u Kremsmuensteru na sjeveru Austrije ponovno je suspendirao dva svećenika zbog novih optužbi za seksualne skandale.

Poglavar samostana Ambros Ebhart objavio je da ih je suspendirao zbog sumnje na seksualno i fizičko zlostavljanje. Jedan od njih jučer je, tvrdi otac Ebhart, dao iskaz policijskim istražiteljima.

Otac Alfons Mandrofer, jedan od dvojice optuženih, napisao je pismo isprike u kojem stoji: “Možda sam ponekad previše pokazivao svoje osjećaje i to na neprikladan način. Ako sam svojim ponašanjem traumatizirao nekoga, onda zbog toga duboko žalim i iz dubine srca molim oprost”. Benediktinski samostan osnovao je krizni stožer kako bi se suočio s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje koje žele rasvijetliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:53