NOVA AFERA

Papa nije htio kazniti svećenika koji je zlostavljao 200 dječaka

Pope Benedict XVI looks the faithful gathered in Aula Paolo VI at the Vatican during his weekly general audience on March 3, 2010 . Pope Benedict XVI will visit Spain on November 6 and 7, with stops in Santiago de Compostela and Barcelona, the Vatican said Wednesday.Santiago de Compostela, a key destination on a medieval pilgrimage route, is marking a jubilee year, or one in which Saint James's feast day, July 25, falls on a Sunday.In Barcelona, the pontiff will inaugurate modernist Catalan architect Antoni Gaudi's unfinished church, the Sagrada Familia, where part of the interior is scheduled to open to the public by September. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO/ AFP

Kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa Benedikt XVI., nije želio kazniti američkog svećenika za kojega su postojali dokazi da je seksualno zlostavljao više od 200 gluhe djece, iako su ga biskupi upozoravali na cijeli slučaj i prezentirali mu jasne optužbe protiv pedofila, objavio je jučer američki The New York Times , pozivajući se na dokumente odvjetnika koji zastupaju žrtve zlostavljanja.

Svećenik se zvao Lawrence C. Murphy, djelovao je na području nadbiskupije Milwaukee, a u razdoblju od 1950. do 1974. radio je u školi za djecu sa oštećenim sluhom i tamo zlostavljao najmanje 200 dječaka, što je i sam priznao.

Tadašnji nadbiskup Milwaukeeja Rembert G. Weakland poslao je 1996. dva pisma Kongregaciji za nauk vjere čiji je pročelnik bio kardinal Ratzinger i izvjestio je o cijelom slučaju. Osam mjeseci nije dobio odgovora, a onda mu je kardinal Tarcisio Bertone, tada zamjenik Ratzingera u Kongregaciji, a danas vatikanski državni tajnik, zapovijedio neka započne tajni kanonski proces protiv Murphyja.

Proces je započet, ali je ubrzo i prekinut na Bertoneovu intervenciju, a razlog tome je što je Murphy poslao Ratzingeru pismo u kojemu traži da se obustavi proces protiv njega, jer je teško bolestan, već se pokajao za grijehe koje je počinio, a oni su i ušli u zastaru. Murphy je umro dvije godine kasnije.

Dokumenti u posjedu NYT-a, dobiveni od odvjetnika koji zastupaju petoro žrtava zlostavljanja u slučaju protiv nadbiskupije Milwaukee zbog zataškavanja zločina, pokazuju da su i policija te tužiteljstvo ignorirali pritužbe njegovih žrtava.

Nakon što je doznao za optužbe protiv njega, tadašnji nadbiskup Milwaukeeja William E. Cousins prebacio je Murphyja u jednu župu u sjevernom Wiconsinu, gdje je ovaj nastavio raditi s djecom i gdje je ostao do smrti.

Optužbe su potom 1993. došle do novoga nadbiskupa Weaklanda (sam nadbiskup je kasnije bio u središtu skandala kada je otkriveno da je crkvenim novcem platio sudsku nagodbu bivšem dečku), koji je angažirao socijalnog radnika da ispita Murphyja, a ovaj ga je obavijestio da je svećenik priznao zlostavljanja nad oko 200 djece, te da ne osjeća kajanje.

Crkva platila dvije milijarde žrtvama u SAD-u

  • 2.194,729.859 dolara platila je Katolička crkva u USA 2004. - 2009. zbog spolnih zlodjela svojih pripadnika, od čega 1.897,599.482 dijeceze i eparhije, a 297,130.377 redovi.
  • 104,5 milijuna dolara platile su američke dijeceze 2009. - od toga 55 mil. (59 %) odštete žrtvama, 6,5 mil. za terapiju žrtava, 28,7 mil. odvjetnicima, 10,9 mil. za terapiju počiniteljima, itd.
  • 398 novih optužaba uloženo je 2009. protiv 286 svećenika i đakona - od toga 6 za sada maloljetne, a ostale za odrasle maltretirane dok su bili maloljetni. Muškarci čine 83 posto, mlađi od 10 godina 15 posto. Više od 70 posto optužaba odnosi se na godine 1960. - 1984., najčešće 1977. i 1979.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:58