OSUĐENI NA SMRT

Stvarna kazna ili jeziv igrokaz: Hoće li ruski separatisti doista strijeljati zarobljene strance?

Iako je njihova sudbina više nego neizvjesna, mnogi vjeruju da su dvojica Britanaca i Marokanac osuđeni kako bi poslužili kao sredstvo za pogodbu ruskoj strani

Shaun Pinner sa suprugom Larisom, Aiden Aslin i Saaudun Brahim

 Profimedia, Twitter/

Nakon što je međunarodna zajednica osudila izricanje smrtne kazne trojici ukrajinskih boraca stranog podrijetla zarobljenih u ratu u Ukrajini, poručujući kako nije riječ o dobrovoljcima i stranim plaćenicima, nego pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga koji su "ratni zarobljenici, a ne plaćenici i špijuni", oglasili su se i Ujedinjeni narodi.

Ravina Shamdasani iz UN-ova ureda za ljudska prava je izjavila da UN još od 2015. na području separatističkog entiteta, tzv. Donecke narodne republike, prati nepravedna suđenja bez javnih saslušanja, pristrano odlučivanje i prisiljavanje optuženika na svjedočenje. "Takva suđenja protiv ratnih zarobljenika ulaze u kategoriju ratnih zločina", poručila je Shamdasni.

Obitelji u šoku

Iako je njihova sudbina više nego neizvjesna, mnogi vjeruju da su Britanac Shaun Pinner (48), Britanac Aiden Aslin (28) i 21-godišnji Marokanac Sadun Brahim osuđeni kako bi poslužili kao sredstvo za pogodbu ruskoj strani te da će izbjeći ono najgore. Ipak, smrtna kazna koju bi, prema presudi, nakon roka za žalbu trebao izvršiti streljački vod potresla je međunarodnu javnost izazivajući oštre reakcije i osude. Obitelji dvojice britanskih državljana su u šoku, a iz Maroka vezano za njihova državljanina u petak još nije bilo službene reakcije.

Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova Vadim Denisenko u petak je izjavio kako će službeni Kijev koordinirati svoju poziciju s Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama i Europskom unijom. Prema njegovu mišljenju, Rusija zarobljene strane državljane koristi kao taoce kako bi pritisnula Zapad na mirovnim pregovorima. "Ovime Ruska Federacija podiže uloge u pregovorima", komentirao je Denisenko za ukrajinsku državnu televiziju te dodao da Rusija neće uspjeti u stvaranju trzavica između Londona, koji otpočetka stoji čvrstu uz Ukrajinu, i Kijeva.

Baš kao što se dogodilo u slučaju hrvatskoga državljanina, koji je u svojstvu ukrajinskog vojnika također zarobljen u Mariupolju, Rusija je zarobljenike naveliko iskoristila za vlastitu propagandu. S njima su intervjue, baš kao i sa zarobljenim Hrvatom, napravili ruski novinari, pokušavajući iz njih izvući što je moguće više negativnih komentara na račun strane za koju su se borili. Kako spekuliraju neki mediji, u tjednima koji su prethodili izricanju presude ruska je strana pokušala iskoristiti strane državljane kako bi iz ukrajinskog zarobljeništva izbavila ukrajinskog tajkuna Viktora Medvedčuka. Biznismena bliskog Vladimiru Putinu zarobile su ukrajinske snage te trenutno čeka suđenje optužen za izdaju.

Britanska vlada žestoko je napala odluku da se britanskim državljanima sudi kao plaćenicima, ističući da je riječ o namještenoj presudi. "Oni su ratni zarobljenici. Ova presuda nema nimalo legitimiteta", izjavila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozivajući rusku stranu da se prema zarobljenim Britancima ponaša sukladno međunarodnom pravu. Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona komentirao je da, prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet i ne smije im se suditi zbog sudjelovanja u sukobu.

Prema međunarodnim konvencijama, sa zarobljenicima se humano postupa, a puštaju se na slobodu nakon završetka sukoba. Osuđeni špijuni mogu ostati u zatvoru i suočavaju se s dugim kaznama. U ruskom pravosuđu postoji moratorij na smrtnu kaznu, no to nije slučaj u odmetnutim proruskim pokrajinama.

Suđenje trojici zarobljenika odvilo se vrlo brzo. Saslušanja su uglavnom održana iza zatvorenih vrata, a presuda je izrečena manje od 24 sata nakon što su od njih izvučena priznanja. Trojica muškaraca nisu dobila priliku da iznesu dokaze u svoju obranu.

De facto priznanje

Sudac Aleksandar Nikulin rekao je novinarima da je presuda donesena temeljem dokaza tužiteljstva, ali i priznanja optuženika. "Donijeli smo presudu vođeni ne samo propisanim normama i pravilima nego, što je najvažnije, nepobitnim principima pravednosti. Zato je donesena odluka o smrtnoj kazni", objasnio je sudac Nikulin okupljenim ruskim novinarima.

Britanija ne priznaje Donecku narodnu republiku, čiji je sud donio odluku te se britanske vlasti javno nisu obratile tamošnjim vlastima vezano za slučaj. Kremaljski glasnogovornik Dmitri Peskov početkom tjedna je rekao da bi odluka Londona o izravnom obraćanju republici mogla doživjeti kao de facto priznanje neovisnosti te regije.

Zapadni izvori ističu kako je u slučaju osuđenika nepobitno to da su bili pripadnici legalnih ukrajinskih snaga. Aslin i Pinner kažu da u Ukrajini žive od 2018. godine. Aslin ima zaručnicu u Ukrajini i ukrajinsko državljanstvo, a Pinner je oženjen Ukrajinkom koja se bavi dobrotvornim radom. Obojica su s ukrajinskom vojskom potpisala četverogodišnji ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:59