RAT U BOSNI I HERCEGOVINI

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića te još 16 časnika i vojnika

Atif Dudaković
 REUTERS

Sud Bosne i Hercegovine u cijelosti je potvrdio optužnicu za ratne zločine podignutu protiv umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića i još šesnaest časnika i vojnika kojima je zapovijedao tijekom rata u BiH, priopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva BiH.

"Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine dobio je obavijest Suda BiH da je optužnica potvrđena u cijelosti te da je naredno ročište u predmetu zakazano za 31. listopada", stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Dudaković, koji je tijekom rata u BiH bio na čelu Petog korpusa, postrojbe zadužene za obranu šireg bihaćkog područja, optužen je za zločine koji obuhvaćaju ubojstva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, uglavnom civila, ali i ratnih zarobljenika, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih crkava i drugih vjerskih objekata.

Suoptuženi su nakadašnji pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Konježić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužiteljstvo BiH tereti ih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Dio optužnice koji inkriminira Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene i nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama tzv. Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna kojima je zapovjedao Fikret Abdić tijekom sukoba u Cazinskoj krajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11