CIJENA MAJČINE LJUBAVI

SUD NAREDIO SINU DA MAJCI NADOKNADI TROŠKOVE ODGOJA I OBRAZOVANJA U strahu da se za nju neće brinuti kada ostari, majka je sa sinom potpisala ugovor

 james9052311 / Profimedia, Alamy, Creative Commons

Tajvanski je Vrhovni sud naredio zubaru da mora svojoj majci platiti otprilike 554 tisuća funti (4,7 milijuna kuna) kako bi joj nadoknadio sve troškove koje je ona snosila dok ga je odgajala i obrazovala, piše The Guardian.

Vrhovni je sud tako presudio u skladu sa sudom nižeg stupnja koji je rekao da se 41-godišnjak identificiran po obiteljskom imenu Chu ima držati ugovora koji je potpisao sa svojom majkom prije 20 godina, a u kojem je obećao da će joj nadoknaditi troškove.

Tužiteljica identificirana po prezimenu Lo razvela se 1990. godine od svog muža te je kao samohrana majka odgojila svoja dva sina.

Zabrinuta da se nitko za nju neće brinuti kada ostari, Lo je sa svojim sinovima u trenutku kada su napunili 20 godina potpisala ugovore u kojima je stajalo da joj moraju platiti 60 posto svojih prihoda nakon oporezivanja.

Vrhovni je sud ustanovio da je ugovor pravovaljan jer ga je Chu potpisao kao odrasla osoba te da je kao zubar u stanju platiti majci novce koje ona od njega potražuje. Chuu je naređeno da majci plati 22,33 milijuna tajvanskih novih dolara (otprilike 4,7 milijuna kuna).

Lo je optužila svoje sinove da su je počeli ignorirati kada su stupili u romantične veze, ustvrdivši da su joj njihove djevojke preko svojih odvjetnika slale pisma u kojima su od nje zahtijevale da ne "gnjavi" svoje sinove.

Lo je tužbu predala prije osam godina kada su sinovi odbili ispoštovati uvijete postavljene ugovorima. Stariji se sin s majkom nagodio za pet milijuna tajvanskih dolara (nešto manje od milijun i 50 tisuća kuna).

Mlađi je sin međutim ustvrdio da su ugovorom prekršeni "dobri običaji" jer se odgajanje djece ne bi trebalo mjeriti novcima te je odlučio pravdu potražiti na sudovima. Lo se žalila na presude svih sudova koji su presudili u korist njezinog sina. Tako je stigla do Vrhovnog suda.

Ovakvih je slučajeva u Tajvanu posljednjih godina sve više. Javnost je čak od tajvanske vlade zatražila da se izglasa zakon kojim bi se odrasle ljude koji se ne brinu za svoje roditelje strpalo u zatvor. Takav zakon međutim još uvijek nije izglasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:20