PRISILILI JE NA BRAK S ROĐAKOM

Sudanski sud poništio smrtnu kaznu tinejdžerici koja je ubila nametnutog supruga koji ju je silovao

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.06.2018. u 20:37

DCM, Image: 2305656, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy

Sudanski sud u utorak je odbacio smrtnu kaznu za tinejdžericu koja je ubila svog supruga za kojeg je tvrdila da ju je pokušao silovati, a umjesto toga je dobila kaznu od pet godina, otkrio je njezin odvjetnik.

Devetnaestogodišnja Noura Hussein tvrdi da ju je otac prisilio na brak s muškarcem koji je njezin bratić, a prošlog ju je mjeseca islamistički vjerski sud osudio na smrt vješanjem zbog njegovog ubojstva.

Aktivisti za ljudska prava pozivali su sudanskog predsjednika Omara al-Bashira da pomiluje Hussein, ističući kako je natjerana na maloljetni brak i da je djelovala u samoobrani. Prizivni sud je u utorak ukinuo njezinu smrtnu presudu.

Osim petogodišnje zatvorske kazne, Noura će morati platiti 375 sudanskih funta (oko 20 američkih dolara), rekao je njezin odvjetnik Al-Fatah Hussein. Optuženica je zaručena kad je imala 16 godina, no odbijala je brak i tri godine se skrivala kod rođaka.

Svojoj obitelji u Kartumu vratila se u travnju ove godine kad joj je otac rekao da je brak otkazan, no bila je prevarena, a pripreme za vjenčanje bile su u tijeku. Otkrila je da je odbila seksualni odnos s novim suprugom nakon vjenčanja, no šestog dana braka on ju je silovao dok su ju trojica njegovih rođaka držali.

Idući dan ju je pokušao ponovno silovati te ga je tada ubila nožem u samoobrani. Islamski vjerski sud ju je u svibnju optužio zbog ubojstva s predumišljajem.

Sudan je na 165. mjesu od 188. država na indeksu Ujedinjenih naroda o ravnopravnosti spolova koji mjeri kako žene stoje po pitanju pristupa zdravstvu, obrazovanju, političkom angažmanu i poslovima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo