OBRAČUN U EU

SUKOB OKO VLADAVINE PRAVA Ugledni Financial Times: U 'ratu' Varšave i Bruxellesa, Hrvatska stala na poljsku stranu

Jaroslaw Kaczynski, predsjednik poljske Stranke prava i pravde
 REUTERS

Varšava i Bruxelles spremaju se na još jedan 'obračun', a po svemu sudeći Hrvatska je ovom prilikom ipak odabrala biti na strani Poljske.

Naime, kako piše Financial Times, Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, održao je u ponedjeljak posljednje razgovore u Varšavi prije krucijalnog sastanka oko pokretanja procedure protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava.

Taj bi potez Europske komisije mogao izazvati nove podjele u Europi jer bi podrazumijevao uvođenje sankcija Poljskoj, pa čak i ukidanje njezina glasačkog prava u zajedničkom odlučivanju na razini EU. S druge strane, Mađarska, koja je i sama u svađi s Bruxellesom zbog pitanja oko vladavine prava, najavila je blokadu bilo kakvih protumjera usmjerenih protiv Varšave, a odluka o sankcijama mora biti donesena jednoglasno.

Prošlog je tjedna na Odboru stalnih predstavnika zemalja članica u Vijeću EU 14 članica glasovalo za saslušanje Poljske 26. lipnja, dok su protiv bile četiri zemlje: Mađarska, Češka, Slovačka i - Hrvatska. Ostali su bili suzdržani.

Za saslušanje Poljske bile su starije članice EU, poput Njemačke, Francuske i zemalja Beneluxa.

Jedan EU diplomat izjavio je da je 'poljski slučaj razotkrio veliku podijeljenost u pogledima na to što to zapravo znači vladavina prava'.

- Ako su nam već u startu razmišljanja drugačija, možda nikad nećemo ni doći do dogovora. Ovdje ipak govorimo u petoj najvećoj državi unutar EU, kazao je neimenovani diplomat.

Najnoviji problemi za EU pojavili su se u trenutku kada su poljske vlasti najavile potpuni remont Vrhovnog suda u zemlji. Poljaci su najavili da bi u prisilnu mirovinu poslali trećinu aktualnih sudaca, što se kosi s osnovnim načelima vladavine prava u EU, a kontroverzne mjere na snagu bi trebale stupiti već 3. srpnja.

Poljaci pak tvrde kako revidiraju neučinkoviti sustav koji nije preoblikovan na odgovarajući način još od komunističkih vremena.

Europska komisija još je prošle godine protiv Poljske aktivirala tzv. članak 7, kojim se omogućuju i sankcije, no i u Komisiji su svjesni da bi im se poljski slučaj mogao obiti o glavu.

- Mislim da bi nam kod glasovanja moglo nedostajati glasova, a to bi onda bio veliki poraz. Što se tiče nagovaranja Poljske da odustane od najavljenih mjera, nisam siguran da će ih se na to moći nagovoriti, kazao je Financial Timesu neimenovani diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05