DAN GNJEVA

Sukobi zbog sinagoge Hurva uvode Izrael u novu intifadu

Palestinci tvrde da je riječ o pokušaju judaizacije grada i iskrivljavanju povijesti
 Reuters

JERUZALEM - Nakon višetjednih sporadičnih sukoba na Zapadnoj obali sukobi Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti zahvatili su i istočni Jeruzalem, većinski nastanjen Palestincima. Stotine Palestinaca, uglavnom mladeži, odazvalo se Hamasovu pozivu na obilježavanje Dana gnjeva te kamenovanjem i paležom guma nasrnulo na pripadnike izraelske policije koji su pak uzvratili gumenim mecima i suzavcem.

Deseci ranjenih

Više je desetaka uhićenih i ranjenih. Dan gnjeva odgovor je na posvećenje nedavno restaurirane sinagoge Hurva u židovskoj četvrti koja se nalazi u neposrednoj blizini džamije Al Aqsa. Palestinski čelnici su restauraciju sinagoge opisali i kao pokušaj iskrivljavanja povijesti u cilju judaizacije grada.

Treća intifada

Niz nedavnih događaja rezultirao je i sve učestalijim pozivima na treću intifadu koji ovaj put dolaze sa svih strana: iz redova Hamasa, dijela Fataha pa i zastupnika arapskih stranaka u izraelskom parlamentu. Takav scenarij prije svega ovisi o stavu palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa koji je, barem do sada, izražavao suzdržanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:52