ŽIVOTNA DRAMA OBITELJI IZ SISKA

SUPRUGA DAVIDA HAINESA'Bespomoćna sam i samo plačem,kćeri nisam rekla za otmicu'

Britanske specijalne postrojbe locirane na Cipru čekaju da Cameron odobri akciju spašavanja

Dragana Prodanović (43), supruga otetog britanskog humanitarca, vjeruje kako je David još uvijek živ te da će uskoro biti spašen.

U razgovoru za Daily Mail potvrdila je da je u stalnom kontaktu sa spasilačkim timom koji sve rade kako bi joj muža vratili kući.

Ona se trenutno nalazi u njihovoj obiteljskoj kući u Sisku, koja je pod policijskom prismotrom. Tamo živi sa svojom majkom i četverogodišnjom kćerkom.

Kako bi povećala šanse za spašavanje supruga, gospođa Haines ne želi detaljnije govoriti o njegovoj otmici, pa čak niti s obitelji i prijateljima jer strahuje da bi to moglo utjecati na njegov život.

- Ne želim imati kontakt s sobama koje ne rade na spašavanju moga supruga. Bespomoćna sam i samo plačem. Njegovu situaciju ne želim dodatno otežati - rekla je gospođa Prodanović.

U razgovoru za Times ispričala je kako njegova sigurnost sve znači njoj i njihovoj kćerki.

- Njoj je samo četiri godine tako da nije upoznata sa situacijom. Nismo joj rekli da joj je otac otet. Pokušavam je zaštititi jer je premlada. Kada on bude na sigurnom i kući bit ćemo sretni - rekla je gospođa Haines.

Britanski Telegraph također je stupio u kontakt s nesretnom Siščankom.

- Nitko ne razumije kako se osjećam. Kćer me svakog dana pita za njega. NIje vidjela oca godinu i pol dana. Prošla je previše toga. Svakog dana me gleda kako plačem. Kada sam doznala što se događa bila je na predstavi, ali sam je morala dovesti doma. Trenutno ne mogu sve ovo probaviti - rekla je gospođa Haines.

FOTO: Facebook

S njom je u kontakt probala stupiti supruga bivšeg taoca kako bi joj pružila utjehu, ali joj je rekla da zbog straha ne može razgovarati s njom.

Jedan od njenih najbližih prijatelja rekao je za Daily Mail kako se supruga otetog humanitarca ne želi prestati nadati da će ga ponovno vidjeti, a progovorio je i o njenom stanju.

- Još je u šoku. Ne može razumjeti što mu se događa. To je strašno - rekao je prijatelj koji je želio ostati anoniman.

U međuvremenu, pripadnici britanske specijalne postrojbe, SAS, u stanju su pripravnosti i čekaju signal za početak akcije spašavanja humanitarca Davida Hainesa (44) kojeg u zarobljeništvu drži Islamska država.

Prema pisanju Daily Maila, tim za spašavanje britanskog državljana, kojeg njegova supruga i četverogodišnje dijete čekaju u njihovom domu u Sisku, trenutno se nalazi na Cipru, i čekaju odobrenje premijera Davida Camerona za početak akcije spašavanje.

To bi se trebalo dogoditi čim obavještajne službe osiguraju preciznu informaciju o njegovoj lokaciji.

U međuvremenu, šef specijalnih postrojbi detaljno je opisao premijeru Cameronu kako bi akcija točno trebala izgledati.

Britanska obavještajna služba MI6, stručnjaci za Arabiju pri vladin uredu i SAS, zajedno vode utrku s vremenom nakon što je Islamska država najavila da je britanski humanitarac sljedeći na redu za pogubljenje nakon što su ranije odrubili glave dvojici američkih novinara.

Trenutni prioritet je pribaviti 'dokaz života', što će samo po sebi biti dovoljno teško jer obavještajne informacije govore kako je Islamska država često premještala Hainesa na razne lokacije otkako je prije 18 mjeseci otet.

Zbog toga su obavještajci sada fiksirani na pronalazak lokacije na kojoj IS drži taoce.

Prije samog spašavanje SAS-ovci će morati znati točnu lokaciju ne samo grada, sela i ulice u kojoj su taoci, nego i sobu kuće u kojoj se nalaze.

Zatim će morati raspolagati informacijom o broju terorista i njihovom naoružanju i najbližoj bazi.

Kada doznaju sve te informacije, tek onda se može započeti s detaljnim planiranjem akcije spašavanje.

Iako SAS raspolaže naprednom tehnologijom, među kojima je i špijunski zrakoplov, informacije koje skupe od doušnika na terenu su im ipak najvažnije.

U samoj akciji spašavanja sudjelovat će 90 do 100 pripadnika SAS-a, koji će imati dodatnu potporu članova specijalne skupine za podršku.

Mate Piskor / CROPIX
Sisak, 030914.Sisacki zet David Haines, britanski humanitarac, vec je godinu i pol dana u zarobljenistvu islamista. Njegova obitelj u Sisku, supruga Dragana i cetverogodisnja kcer ziive u strahu i neizvjesnosti sa Davidovu sudbinu, jer i njemu islamisti prijete odsjecanjem glave. Obitelj nije zeljela razgovarat s novinarima.Na fotografiji: Kuca obitelji Prodanovic, u kojoj su do njegovog odalska zivjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kcer.Foto: Mate Piskor / CROPIX

Kuća obitelji Prodanović, u kojoj su do njegovog odalska živjeli David, njegova supruga Dragana, njezina mama Dragica i njihova kćer

Ključni stvar u akciji će biti element iznenađenja, nešto slično kao i prilikom upada u Bin Ladenovu kuću u Pakistanu.

Tako će i SAS-ovci iskakati iz helikoptera, a podupirat će ih i naoružane bespilotne letjelice.

U trenutku kada se sučele s teroristima, SAS će na raspolaganju imati samo par minuta kako bi spasili život Hainesu i ostalim taocima.

Ovakve misije spašavanje ne dozvoljavaju privođenje zarobljenika, tako da hapšenje 'Jihadi Johna' koji je ubio Jamesa Foleya i Stevena Sotlofa, neće biti prioritet.

Čim se taoci oslobode počinje proces izvlačenja, što podrazumijeva brzo kretanje i dolazak do mjesta s kojeg će taoci odletjeti na sigurno.

Podsjetimo, već je propala jedna akcija spašavanja ovih taoca i to ona u kojoj su sudjelovali američki komandosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:18