PAD VODOSTAJA

Suša razotkrila tajne diljem svijeta: U Italiji osvanuo Neronov most, u Srbiji nacistički brodovi, u Iraku drevni grad

Posebnu pozornost javnosti privuklo je američko jezero Mead, u kojem je pad vodostaja razotkrio najmanje tri skupine ljudskih ostataka

Neronov most povezivao je Rim sa slabije razvijenim područjem s druge strane Tibera (zapravo kameni ostaci mosta)

 Andreas SOLARO/AFP

Ribari su na obali talijanske rijeke Po pronašli neaktiviranu bombu iz Drugog svjetskog rata nakon što je rijeka presušila zbog ekstremne suše, izvijestio je BBC. Bomba je teška 450 kilograma, a talijanski vojni dužnosnici rekli su da sadrži 240 kilograma eksploziva. Bomba je nađena u srpnju, a stručnjaci su u nedjelju izveli kontroliranu eksploziju. Oko 3000 stanovnika obližnjeg lombardijskog sela Borgo Virgilio zato je moralo biti evakuirano.

- Prvo su neki od stanovnika rekli da se neće seliti, ali u posljednjih nekoliko dana mislimo da smo sve uvjerili, rekao je lokalni gradonačelnik Francesco Apori. Zračni prostor tog područja bio je nakratko zatvoren, kao i riječni promet na samom plovnom putu.

Ovog ljeta rijeke i jezera od Srbije do SAD-a presušivali su i otkrivali stoljećima skrivene antičke gradove, opasne naprave iz Drugog svjetskog rata pa i beživotna ljudska tijela. Nestašica dragocjene vode naštetila je ljudima i njihovim usjevima, kao i cijelim ekosustavima obližnjih područja. Istovremeno, omogućila je otkrića predmeta koji bi u suprotnom možda zauvijek bili skriveni. Bomba u rijeci Po tek je jedna od njih.

image

Po je najduža rijeka u Italiji, teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora

Stefano Nicoli/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Suša koja je isušila 650 kilometara rijeke najgora je u Italiji u posljednjih 70 godina. Neuobičajeno vruće vrijeme i niske razine oborina pogoršali su nestašicu vode u sjevernoj Italiji i pojačali strahove o učincima klimatskih promjena.

Po je najduža rijeka u Italiji, teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora. Ovogodišnje satelitske snimke pokazale su dijelove isušenog riječnog korita koji se sve više šire, a rezultat su ekstremne suše. Talijanski dužnosnici prošlog su mjeseca proglasili izvanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja navodnjava otprilike jednu trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji. Njezino strujanje toliko je oslabilo zbog vrućine i nedostatka padalina posljednjih mjeseci da poljoprivrednici u dolini rijeke kažu da slana morska voda sada curi u rijeku i tako uništava usjeve.

* * *

Također u Italiji, otkrio se most zbog pada Vodostaja rijeke Tiber u Rimu, prenosi Live Science. Prema Reutersu, ova rijeka već je niz godina na svom minimumu. Radi se o Neronovom mostu, ali povjesničari smatraju da je izgrađen i prije vladavine cara Nerona, piše Live Science.

- Ostaci ovog mosta vidljivi su kad god vodostaj Tibera padne, dakle kad god postoje duga razdoblja vrlo niskih količina oborina, kao što je to sada, rekao je arheolog Robert Coates-Stephens.

Znanstvenici smatraju da je most izgrađen na lošem mjestu.

image

Neronov most povezivao je Rim sa slabije razvijenim područjem s druge strane Tibera (zapravo kameni ostaci mosta)

Andreas SOLARO/AFP
image
Andreas SOLARO/AFP

- Sagrađen je na uskom zavoju u poplavnoj ravnici, što je užasna ideja. Riječni zavoji koji se probijaju kroz čisti sediment skloni su micati se i mijenjati oblik, pa su njihove obale sklone gubitku kontakta s upornjacima koji povezuju most s tlom, kaže Rabun Taylor sa Sveučilišta Teksas.

Neronov most povezivao je Rim sa slabije razvijenim područjem s druge strane Tibera. Profesor arhitekture Nicholas Temple smatra da je most imao veliku vjersku i vojnu važnost za Rim.

Ovisno o tome kako će klimatske promjene utjecati na vodostaj Tibera, ostaci mosta mogli bi postati vidljiviji češće.

- Osobno bih voljela da bude potopljen i da Italiji ne prijeti suša, rekla je Mary Boatwright sa Sveučilišta Duke.

* * *

Još jedan most, ovaj put u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazao se zbog toplinskog udara u srpnju u zapadnom Yorkshireu jer je razina vode pala iznimno nisko. Most kod rezervoara Baitings potopio se 1956. godine pa mu je izgrađena moderna zamjena, piše Telegraph. Zbog rezervoara koji presušuje, sada se vidi i novi most i onaj stariji, niži i savinuti. Ovaj srpanj bio je najsušniji u Engleskoj od 1935. godine.

image

Most kod rezervoara Baitings potopio se 1956. godine pa mu je izgrađena moderna zamjena

News Images/ddp USA/Profimedia

U isto vrijeme, u sjevernom Yorkshireu vidljive su postale ruševine cijelog sela iz 17. stoljeća, piše Daily Star. Godine 1966. malena zajednica ljudi iz sela West End evakuirana je i mjesto je potopljeno kako bi se stvorio rezervoar Thruscross koji je pak napajao okolne rezervoare. West End je izgrađen oko tvornice lana, jedne od tamošnjih primarnih industrija, koja je još tada bila u opadanju.

Sada se, zahvaljujući povećanom korištenju vode i padu njene razine, vide bivša tvornica lana, glavna cesta i kameni most u raspadu, a koji su stari oko četiri stoljeća. Ostaci mlina mogu se vidjeti tijekom cijele godine na rubu vode, ali ostale ruševine otkrivaju se tek u sušnim razdobljima kada razina vode padne.

Vodovodne tvrtke diljem Ujedinjenog Kraljevstva kažu da su razine rezervoara daleko ispod prosjeka za ovo doba godine zahvaljujući povećanim zahtjevima za vodom zbog rasta temperatura.

Do ovog je došlo uslijed crvenog upozorenja u Ujedinjenom Kraljevstvu kada su se temperature popele do rekordnih 40 stupnjeva Celzijevih.

* * *

U susjednoj nam Srbiji zbog niskog vodostaja na površini Dunava pojavili su se brodovi njemačke ratne flote koja je kod sela Prahova potopljena za vrijeme Drugog svjetskog rata. Portal B92 tim povodom pisao je o misteriju starom 80-ak godina. Godine 1944. nacistička flota Dunavom je plovila prema Njemačkoj.

- Usput su sreli prvu ratnu mornaricu koja se pokušavala povući k Crnom moru. Ne znajući da su blokirani, broj brodova popeo se na 174, rekao je kroničar Prahova Velimir Miki Trailović za TV Prvu.

image

Dunav kod Novog Sada početkom kolovoza

Nenad MIHAJLOVIC/AFP

Nijemcima su povlačenje otežali Rumunji, a do kraja ga je onemogućila Crvena armija. Povjesničari se ne slažu oko okolnosti u kojima je flota potopljena. Ono je počelo u noći sa 6. na 7. rujan, nakon što je general flote odletio s prahovskog vojnog aerodroma. Posljednji potopljen bio je brod bolnica, na kojem se nalazilo oko 1600 ranjenika, čija evakuacija ostaje misterij i nakon 78 godina.

* * *

Još u lipnju iz akumulacijskog jezera Mosul uz rijeku Tigris u Iraku izronio je grad star blizu 3 400 godina, prenosi CNN. Kurdski i njemački arheolozi tamo su kopali još u siječnju i veljači u svrhu projekta za zaštitu kulturne baštine tog područja. Nekadašnji grad Zahiku je iz brončanog dova i bio je središte carstva Mittani koje je vladalo od 1550. do 1350. pr. Kr. Teritorij se protezao od Sredozemnog mora do sjevernog Iraka, kazala je Ivana Puljiz, jedna od voditeljica projekta.

Zahiku je potopljen nakon što je iračka vlada izgradila branu Mosul 1980-ih i od tada je rijetko gledao svjetlo dana. Nakon što je Puljiz čula da je grad ponovno izronio, njezin tim požurio je kopati na mjestu jer nije bilo poznato kada će vodostaj ponovno porasti.

- Zbog enormnog vremenskog pritiska, kopali smo po niskim temperaturama, snijegu, tuči, kiši, čak i nevremenu, kao i ponekom sunčanom danu, ne znajući kada će voda ponovno narasti i koliko ćemo vremena imati, rekla je.

image

Rijeka Tigris i Mosul

Zaid AL-OBEIDI/AFP

Drevni grad sada je ponovno potopljen, ali istraživači su uspjeli katalogizirati veći dio nalazišta. Do sad su dokumentirali palaču, utvrdu s kulama i zidinama i višekatnu skladišnu zgradu. Arheolozi su pronašli pet keramičkih posuda s više od stotinu glinenih pločica na kojima su napisi s klinastim pismom. Upravo oni mogli bi svjedočiti o propasti grada i usponu asirske vladavine na tom području.

- Gotovo da je čudo što su klinaste pločice od nepečene gline preživjele toliko desetljeća pod vodom, rekao je Peter Pfälzner, još jedan od voditelja. Svi artefakti koje su iskopali, uključujući ploče, nalaze se u Nacionalnom muzeju Duhok.

Prije nego što je grad ponovno nestao pod vodom, istraživači su ruševine pokrili čvrstim plastičnim pločama i pričvrstili ih kamenjem i šljunkom. Puljiz se nada da će ove mjere zaštititi antičko nalazište od vodene erozije i spriječiti njegovo potpuno nestajanje.

* * *

Posebnu pozornost javnosti privukao je najveći američki rezervoar, jezero Mead, koji je zbog pada vodostaja razotkrio najmanje tri skupine ljudskih ostataka, uključujući tijelo u bačvi koje se povezuje s mafijaškim ubojstvom i potopljeni čamac iz Drugog svjetskog rata, izvješćuje Comtriokini.

image

Bova na kojoj piše "zabranjeno za brodove" leži na ispucanoj zemlji korita jezera Mead

Frederic J. BROWN/AFP

Ozbiljna suša na američkom zapadu iscrpila je jezero, važan izvor vode za 25 milijuna ljudi. Isušila je pritoke jezera i tako zaprijetila proizvodnji hidroelektrana i zatvorila rampe za čamce na popularnom rekreacijskom mjestu. Umjetno jezero je na najnižoj razini otkad je napunjeno 1937. godine.

Nedavni niz otkrića počeo je u svibnju kada su nautičari uočili bačvu. Unutra su bili ostaci čovjeka za kojeg službenici kažu da je ustrijeljen između sredine 1970-ih i ranih 1980-ih.

image

U bačvi su bili ostaci čovjeka za kojeg službenici kažu da je ustrijeljen između sredine 1970-ih i ranih 1980-ih

Patrick T. FALLON/AFP

- To se poklapa s najnasilnijim razdobljem u povijesti Las Vegasa, erom uličnog kriminala bez presedana i prikrivenih ubojstava, komentirali su iz Muzeja mafije.

U drugom navratu, dvije sestre su veslale na jezeru i naišle na nešto za što su mislile da us kosti velike ovce. Ispalo je da se ponovno radi o ljudskim kostima.

- Rekao bih da postoje vrlo dobre šanse da ćemo, s obzirom na niži nivo vode, pronaći još ljudskih ostataka, rekao je Ray Spencer, policijski poručnik u Las Vegasu. Moguće je da tijela dolaze iz rijeke Colorado.

image

Rijeka Colorado u gradu Boulder Cityju u američkoj saveznoj državi Nevadi. Klimatske su promjene otkrile grobna mjesta svih onih koji su živjeli u ilegali te "zaspali s ribama"

Patrick T. FALLON/AFP

Osim tijela, ovog ljeta iz vode je počeo viriti potopljeni čamac iz Drugog svjetskog rata. Desantni brod Higgins korišten je za istraživanje rijeke Colorado, a prije nego je potonuo prodan je na sidrište.

Michael Green sa Sveučilišta Nevada, koji proučava povijest Nevade i Las Vegasa, rekao je da je jezero prekrilo arheološka iskopavanja, što znači da bi u vodi moglo biti povijesnih artefakata.

Razina vode u golemom rezervoaru pala je za više od 52 metra od 1983., godine kada je rijeka Colorado poplavila odvodne kanale brane. Prekomjerno vađenje vode, intenzivna vrućina i smanjeno topljenje snijega preopterećuju sliv rijeke Colorado i nakon gotovo 40 godina jezero Mead palo je na oko 27% svog kapaciteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:22