ROMANA JERKOVIĆ

‘Svako kašnjenje cjepiva i nepoštivanje ugovora odgađa normalizaciju života svih građana Unije‘

Unatoč svim naporima i dalje smo suočeni sa značajnim kašnjenjima u proizvodnji i isporuci cjepiva, kazala je Jerković
 Alexis HAULOT/Europski parlament

Romana Jerković, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (SDP/S&D), na današnjem je zajedničkom saslušanju Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), još jednom ukazala na probleme s proizvodnjom i distribucijom cjepiva.

Slijedom objave da će AstraZeneca u drugom tromjesečju moći isporučiti svega polovicu od obećanih 180 milijuna doza, za vrijeme rasprave zatražila je pojašnjenja od predstavnika tvrtke AstraZeneca zašto je došlo do smanjenja u isporuci obećanih količina cjepiva, te kojim konkretnim aktivnostima nastoje ubrzati proizvodnju i dostavu svojih cjepiva Europskoj uniji. Pri tome je upozorila i kako se radi o evidentnom kršenju ugovornih odredbi između proizvođača i Europske komisije.

“Unatoč svim naporima i dalje smo suočeni sa značajnim kašnjenjima u proizvodnji i isporuci cjepiva. Samo u veljači Hrvatska će od AstraZenece dobiti 18,000 cjepiva manje. Svako kašnjenje i nepoštivanje ugovora odgađa normalizaciju života svih građana Unije. Radnici i mali poduzetnici su na koljenima, stoga nam toleriranje trenutačne dinamike isporuke cjepiva ne može biti opcija“, objašnjava Jerković.

U kontekstu globalnih napora za ubrzavanje proizvodnje i povećanja dostupnosti cjepiva u zemljama u razvoju, Indija i Južna Afrika predložile su u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da se farmaceutske kompanije privremeno odreknu intelektualnog vlasništva nad lijekovima, cjepivima i zaštitom povezanima s bolešću COVID-19. EU se, zajedno s Velikom Britanijom, SAD-om, Kanadom, Japanom i drugima, do sada protivio odricanju.

Zbog toga je dio zastupnika Europskog parlamenta Deklaracijom o ravnopravnom pristupu cjepivima, pozvao Europsku komisiju i zemlje članice EU-a da podrže prijedlog kojim bi se omogućila njegova brža proizvodnja. Jedna od supotpisnica Deklaracije u prilogu je i zastupnica Jerković:

“Ustupanjem patenata za proizvodnju cjepiva i razmjenom znanja vezanih uz bolest COVID-19, možemo značajno povećati proizvodne kapacitete i ojačati sigurnost opskrbe. Ovo je trenutak da konkretiziramo solidarnost i stavimo ljude ispred profita.“ - zaključila je Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15