SLUČAJ NAPADA NA DVOSTRUKOG AGENTA

SVE RATOBORNIJA RETORIKA IZMEĐU RUSIJE I BRITANIJE Iz Moskve sipaju teške optužbe, britanski šef diplomacije Putina usporedio s Hitlerom

 Reuters, Facebook

Rusija je u srijedu rekla da iza kemijskog napada na Juliju Skripalj, kćer Sergeja Skripalja, možda stoji Britanija, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je izjavio kako bi vrijeme napada na bivšega ruskog špijuna moglo biti povezano s izborima koje je dobio Vladimir Putin.

- Logika upućuje na samo dvije mogućnosti, rekao je na sastanku s ministrima vanjskih poslova u Moskvi predsjednik Odjela za neširenje oružja i njegovu kontrolu ruskoga ministarstva vanjskih poslova Vladimir Jermakov.

- Ili britanske vlasti nisu u stanju zajamčiti sigurnost od takvih, mogli bismo reći, terorističkih napada na vlastitu tlu, ili su izravno ili neizravno, a ističem da nikoga ne optužujem, organizirale napad na ruskoga državljanina, kazao je Jermakov.

Boris Johnson je na odboru zastupnika kazao kako bi "vrijeme napada na Skripalja moglo biti povezano s nedavno održanim predsjedničkim izborima u Rusiji. A mnogim nedemokratski orijentiranim ličnostima suočenim s izborima ili nekim kritičnim političkim trenutkom potreban je neprijatelj kojim će plašiti javnost", smatra Johnson.

On vjeruje i da ruski predsjednik želi prouzročiti nevolje gdje god može kako bi Rusiju, nakon raspada Sovjetskog Saveza prikazao ponovno moćnom.

- Mislim da je Vladimir Putin svjestan toga da je Rusija pretrpjela poraz pa želi prouzročiti nevolje gdje god može, kazao je zastupnicima, dodavši da Britanija ne želi novi Hladni rat.

- Njegova glavna publika u ovom slučaju nismo mi. On želi privući pozornost domaće javnosti koja, nakon svih poniženja što ih je doživjela, želi da Rusija bude ponovno moćna, kazao je britanski ministar vanjskih poslova.

U jednom je trenutku Putina čak usporedio s Adolfom Hitlerom. Složio se, naime, s tvrdnjom jednog od zastupnika koji je izjavio da Putin koristi Svjetsko prvenstvo u nogometu radi poboljšanja imidža Rusije kao što je to radio i nacistički führer 1936. godine, kada su se u Berlinu održavale Olimpijske igre.

- Da, mislim da usporedba s 1936. godinom apsolutno stoji, rekao je Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:00