NIJEČE OPTUŽBE

ŠVEDSKA ODUSTALA OD ISTRAGE PROTIV ASSANGEA Neće dalje istraživati optužbe za silovanje: 'Dokazi nisu dovoljno čvrsti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.11.2019. u 16:05

WikiLeaks founder Julian Assange is seen as he leaves a police station in London, Britain April 11, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / REUTERS

Julian Assange odlazi iz policije u travnju 2019.

 

Švedska tužiteljica u utorak je objavila da neće nastaviti istragu o optužbama za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nakon što je provela reviziju dokaza.

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson kazala je da su dokazi koje je iznijela podnositeljica tužbe bili smatrani vjerodostojnima i pouzdanima, ali nakon gotovo deset godina sjećanja očevidaca su izblijedjela.

"Provevši obuhvatnu analizu onoga što je utvrđeno tijekom preliminarne istrage, zaključila sam da dokazi nisu dovoljno čvrsti da budu temelj za podizanje optužnice", rekla je novinarima.

Assange (48) niječe sve optužbe, iznesene prvi put 2010.

Na odluku o odustajanju od istrage može se podnijeti žalba.

Assange se nalazi u britanskom zatvoru do saslušanja u veljači o izručenju SAD-u koji ga traži zbog 18 točki optužnice, uključujući urotu u cilju hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži.

Prije toga proveo je sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Uhićen je u travnju i služi zatvorsku kaznu jer se nije pojavio na sudu koji ga je pustio na slobodu uz jamčevinu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo