PIRATI U UNIJI

Švedska Piratska stranka ušla u Europski parlament

Nakon prebrojanih glasova 'Pirati' su dobili oko 7,4 posto glasova, čime su nadmašili i nekoliko jačih političkih opcija u Švedskoj.

Izbori za Europski parlament što su se ovog vikenda održali diljem Europe, donijeli su brojna iznenađenja, no najveći je šok došao iz hladne Švedske. Tamo je naime, nakon nekoliko mjeseci snažne kampanje, Piratska stranka osvojila dovoljno glasova da si osigura zastupničko mjesto u Europskom parlamentu.

Kada je švedska Piratska stranka osnovana rane 2006. godine, većina vodećih medija bilo je vrlo skeptično oko mogućeg uspjeha nove političke opcije, ismijavajući i samu ideju. No, bilo je sasvim pogrešno zanemariti i ignorirati novu političku silu.

U nedjelju je Piratska stranka dobivanjem zastupničkih mjesta ostvarila ono što su neki smatrali nemogućim.

Nakon prebrojanih glasova 'Pirati' su dobili oko 7,4 posto glasova, čime su nadmašili i nekoliko jačih političkih opcija u Švedskoj. Po broju mandata, znači da će od ukupnih 20 mjesta, koliko Švedska ima u EU parlamentu, Piratska stranka vrlo vjerojatno dobiti dva mjesta.

- Ovo je vrlo snažan vjetar u naša jedra. Očekivali smo dobre rezultate zbog informacija iz predizbornih anketa, međutim ovo što se događa danas, kada brojke zaista izlaze... Što želite da kažem? Reći ću bilo što - izjavio je za TorrentFreak Rickard "Rick" Falkvinge, šef Piratske stranke.

Dodao je i kako je ulaskom Piratske stranke u EU parlament promijenjena cjelokupna europska politika.

- Osjećaj je predivan. Građani su shvatili kako je vrijeme za promjenu. Zastarjeli su političari komadić po komadić rastavili životni standard mladih ljudi. No, mi ne prihvaćamo nikakav autoritet, nikakvu masovnu kontrolu - objasnio je Falkvinge.

Oko 43 posto Šveđana u nedjelju je izašlo na izbore, što je nešto više od postotka iz 2004. godine. Znači da je gotovo 200 tisuća Šveđana svoj glas dalo Piratskoj stranci. To je vrlo visok skok u političkim voda s obzirom da je ista stranka na nacionalnim izborima 2006. godine dobila svega 34,918 glasova.

Za veliku popularnost Piratske stranke zaslužni su vrlo strogi švedski zakoni o autorskim pravima, ali i nedavna presuda u slučaju Pirate Bayja, popularne internetske stranice za razmjenu filmova i glazbe. Iako Pirate Bay i Piratska stranka nisu direktno povezani, nakon osuđujuće presude za osnivače 'Bayja', broj članova u stranci se gotovo u utrostručio.

Stranka sada broji oko 48 tisuća ljudi.

Svojom pristunošću u Europskom parlamentu, Piratska stranka se nada kako će smanjiti moć i prava u rukama glavnih institucija zabavne industrije te učiniti njihove postupke ilegalnima. S druge strane, u stranci se nadaju kako će uspjeti legalizirati internetsku razmjenu filmova i glazbe za osobne potrebe.

- Divno je biti pirat sada - zaključio je Christian Engström, dopredsjednik Piratske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44