NI SAMI NE VJERUJU

PIRATI POSTALI NAJJAČA POLITIČKA OPCIJA! Island će biti prva država u kojoj će preuzeti vlast?

Razlika između dvije najsnažnije stranke sada je 0,5%, što i nije tako puno, međutim, treba uzeti u obzir kako su "Pirati" osnovati 2012. godine, a sada su jedan od ključnih igrača na islandskoj političkoj sceni.
 YouTube screenshot

Piratska stranka postala je najjača politička opcija na Islandu, rezultati su to najnovijeg istraživanja islandskog javnog mijenja, javlja visir.is. Ispitivanje je provedeno od 13. do 18. ožujka ove godine i upućuje na to kako su "Pirati" ostvarili značajan rast te dodatno povjerenje građana.

Prema rezultatima, Piratska stranka sada ima podršku 23,9% građana, što je u usporedbi s mjerenjem prošlog mjeseca kada je izmjereno 12,8%, gotovo dvostruki rast. Nadalje, drugo mjesto drži Stranka nezavisnosti, koja je donedavno bila najsnažnija, no s 25,5% je pala na 23,4%.

Razlika između dvije najsnažnije stranke sada je 0,5%, što i nije tako puno, međutim, treba uzeti u obzir kako su "Pirati" osnovani 2012. godine, a sada su jedan od ključnih igrača na islandskoj političkoj sceni.

- Da budem potpuno iskrena, na znam čime smo zaslužili tako veliko povjerenje građana. Jednako smo iznenađeni kao i vi, no zahvalni. Ovo je znak velikog nepovjerenja građana prema konvencionalnim stranka - izjavila je Brigitta Jonsdottir, "kapetanica" Piratske stranke.

Dodaje kako je istraživanje pokazalo da je povjerenje građana u političare palo ispod nule.

- Primili smo rezultate s velikom poniznošću. Ovo je jasna poruka vladi, pogotovo Stranci neovisnosti i njihovom proizvoljnom upravljanju zemljom - pojasnila je Jonsdottir.

Prema drugom istraživanju, Piratska bi stranka na parlamentarnim izborima osvojila oko 22% glasova. Iako nije dovoljno za najjaču stranku u parlamentu i dalje je stavlja na vrlo dobro drugo mjesto.

- Stvarno nisam očekivao da će se ovo dogoditi unutar desetljeća od osnivanja stranke. Baš je cool. Ne, zapravo je fenomenalno! - rekao je Šveđanin Rick Falkvinge, jedan od globalnih ideologa "pirata".

- Najveće čestitke Piratskoj stranci s Islanda za sav trud i rad koji su uložili da bi došli do ovdje. Bio sam na tulumu kad je stranka prvi put ušla u parlament, u travnju 2013. i pisao sam o tome tada. Nadam se da ću na idućim izborima prisustvovati na pobjedničkom tulumu te ponovo pisati o vašim uspjesima - rekao je Falkvinge.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:43