REPORTERKA JUTARNJEG U LONDONU

Švedska uložila žalbu, Julian Assange ostaje u pritvoru

Iako je sud dozvolio puštanje osnivača WikiLeaksa nakon što je dao adresu boravka, Assange ne može na slobodu. Među nekoliko sretnih redakcija kojima je omogućeno praćenje saslušanja iz sudnice, bio je i Jutarnji list
 AFP

>>>>>>NOVO LONDON - Švedska je uložila žalbu na odluku britanskog suda da uz jamčevinu pusti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, čime je onemogućen njegov izlazak iz pritvora, potvrdio je Assangeov odvjetnik. "Ovo se zaista pretvara u montirani proces", kazao je odvjetnik Mark Stephens nakon primitka potvrde o švedskoj tužbi o kojoj će se raspraviti u roku od 48 sati.

LONDON - Zanimanje za slučaj uhićenja Juliana Assangea ne jenjava. Od ranoga jutra redovi novinara iz cijeloga svijeta prsitizali su ispred suda Westminster Magistrates Court u središnjem Londonu.

Među nekoliko sretnih redakcija kojima je omogućeno praćenje saslušanja iz sudnice, bio je i Jutarnji list. Nešto nakon 14 sati po lokalnom vremenu započelo je saslušanje kako bi se odlučilo treba li Julian Assange, osnivač i urednik kontroverznog portala Wikileaks, biti izručen Švedskoj gdje ga se optužuje za silovanje.

Jamstvo 200.000 funti

Prošli tjedan, kada su brojne osobe iz javnog života ponudile jamčevinu, sud je, na čuđenje mnogih, odbio da se Julian Assange brani sa slobode. Ovoga puta argumenti obrane rezultirali su većim uspjehom i Julian Assange je pušten na slobodu do idućeg saslušanja sredinom siječnja. Među preduvjetima za njegovo puštanje postavljena je uplata od 200.000 funti jamčevine, zadržavanje putovnice u policiji i svakodnevno javljanje u policijsku stanicu. Posebnim uređajima će se osiguravati i to da se Assange nalazi na adresi danoj sudu svakog dana između 22 i 2 sata, te 10 i 16 sati. Upravo adresa na kojoj će se nalaziti, nešto što nije predočeno sudu prošli tjedan, presudila je da ga se pusti uz jamčevinu.

Julian Assange će boraviti u kući sa 10 soba u Suffolku kao gost Vaughna Smitha i njegove obitelji. Smith, bivši kapetan britanske vojske te osnivač kluba novinara The Frontline Club, uz jamčevinu od 20.000 funti, i ranije je ponudio smještaj Assangeu u prostorijama The Frontline Cluba, novinarskog kluba u Londonu čiji je osnivač. Smith je potvrdio da je Assange boravio u njegovom klubu i uz zakletvu poručio da je u pet mjeseci njihova druženja stekao dojam da se radi o poštenoj, toploj i hrabroj osobi. Puna riječi hvale bila je i Sarah Saunders koja je sudu rekla da je Assange, kojega poznaje iz studentskih dana, dobar prijatelj te nježan i pametan čovjek s kojim je mnogo razgovarala o umjetnosti i literaturi.

Uvijek održi obećanje

- On je načitan i zabavan i uvijek napravi ono što obeća, rekla je ponudivši jamčevinu.

Assange je tijekom saslušanja malo govorio. Odjeven u bijelu košulju i tamnoplavo odjelo djelovao je samopouzdano, a pred kraj saslušanja nije skrivao osmijeh.

Sudac se ispričao zbog gužve u sudnici u kojoj je, osim novinara, bilo i onih koji su došli pružiti podršku Julianu Assangeu.

Obrana, koju je vodio istaknuti odvjetnik Geoffrey Robertson koji je za Jutarnji list potvrdio da je slučaj preuzeo prekinuvši godišnji odmor u Australiji, je imala nesumnjivo jače argumente od tužilaštva. Naime, za optužbe da je Assange silovao dvije žene u Švedskoj, nedostaje dokaza. Iako je tužilaštvo napomenulo da se radi o “zahtjevu za izručenje Švedske i da nije na britanskom sudu da odlučuje o ozbiljnosti dokaza”, obrana je dala do znanja da je “silovanje” za koje ga se tereti, relativan pojam koji nema isto značenje u švedskom i britanskom pravnom sustavu. Budući da nije upotrebljena sila, prema britanskom pravnom sustavu ne radi se o silovanju. U Švedskoj se pak čin za koji se optužuje Assange svrstava u najblaži od tri stupnja silovanja prema kojim može biti osuđen na do četiri godine zatvora.

Pod velom sumnje

U prilog obrani išla je i činjenica da je slučaj u Švedskoj bio odbačen uz zaključak da Assange nije počinio kazneno djelo. Upravo činjenica da je slučaj nanovo pokrenut par dana nakon objave dokumenata WikiLeksa, cijeli proces obavija velom sumnje.

Doznajemo da je Assangeu u zatvoru u južnom Londonu bio vrlo ograničen pristup medijima. Njegov odvjetnik se našalio da mu se dopušta da čita samo The Daily Express (koji se smatra ne odviše ozbiljnim tabloidom). Kada mu je časopis Time, u znak podrške, dostavio broj s njegovim likom na naslovnici, do Assangea je došla samo prazna kuverta.

Niti nakon saslušanja nije bilo posve jasno hoće li Assange uskoro biti na slobodi. Budući da nije podnesena žalba tužilaštva, od slobode ga je dijelilo nekoliko desetaka tisuća funti koliko je potrebno za iznos jamčevine od 200 000 funti (oko dva milijuna kuna). Prije suđenja Assange je preko majke poručio da će bez obzira na sve Wikileaks nastaviti s objavom dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:30