ZAMJENA STOLTENBERGU

Švedski mediji tvrde: Ovo je pet vrućih favorita za šefa NATO-a, a Plenković je jedan od njih!

Ime Norvežaninova nasljednika po mogućnosti bi se trebalo saznati na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve

Andrej Plenković

 John Thys/Afp

Kao jedan od potencijalnih kandidata za nasljednika šefa NATO-a, Norvežanina Jensa Stoltenberga, prvi se put spominje i hrvatski premijer Andrej Plenković. "Europski istok i središnja Europa već dugo osjećaju da ih se uvijek preskače kada je riječ o važnim međunarodnim pozicijama. To otvara prostor za hrvatskog premijera Plenkovića", piše Wiktor Nummelin, dopisnik švedske novinske agencije TT iz Bruxellesa.

Ime Norvežaninova nasljednika po mogućnosti bi se trebalo saznati na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve jer mu mandat istječe 30. rujna, piše švedski novinar i u tom kontekstu spominje "pet vrućih favorita" među kojima i hrvatskog premijera, ali i jednog džokera.

Na prvome je mjestu Sanna Marin, koja je neočekivano prije koji dan ostala bez pozicije finske premijerke, a žena je, ima iskustvo na čelu vlade i uz to je ljubimica zapadnih medija i političara. Međutim, Finska je ušla u NATO prije samo nekoliko dana, a Marin je sa svojih 37 godina možda previše neiskusna na međunarodnom planu za važnu poziciju u tako osjetljivom trenutku. Osim toga, prije Stoltenberga je na čelu NATO-a bio Danac Anders Fogh Rasmussen, što smanjuje šanse za "trećeg nordijskog šefa zaredom".

Ursula von der Leyen, aktualna šefica Europske komisije koja je snažno stala uz Ukrajinu, a prije je bila njemačka ministrica obrane, još je jedan ozbiljan kandidat. Međutim, ona ima još najmanje godinu i pol mandata pred sobom, a navodno bi ga se teško prijevremeno odrekla, piše autor. Snažna njemačka rezerva mogla bi biti Annalena Baerbock, njemačka šefica diplomacije, ali možda bi u tom slučaju ipak bilo previše Nijemaca na čelu NATO-a i EU, ističe autor.

Osim Andreja Plenkovića, kao kandidata s europske periferije navodi i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa. Kaja Kallas, premijerka Estonije, za koju igra i to što je žena, smatra se previše kritičnom prema Moskvi.

A kada stvari postanu teške za odluku, tada se često pogleda prema zemljama Beneluxa, kaže autor navodeći premijera Nizozemske Marka Ruttea kao snažno ime. Međutim, iako se smatra dovoljno iskusnim, navodno Rutte nije sklon preseljenju, čak ni u nedaleki Bruxelles, pa se kao prikladan kandidat spominje i Kajsa Ollongren, njegova ministrica obrane.

Spekulacije kruže i o Pedru Sánchezu, premijeru Španjolske. Međutim, baš kao i u slučaju Ursule von der Leyen pitanje jest je li on slobodan. Španjolska 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, a na jesen održava izbore. Međutim, Sánchezova stranka ne stoji dobro u anketama pa bi se možda mogao tražiti novi lider stranke, spekulira Nummelin.

A džoker bi, prema njegovu mišljenju, mogao biti sam Stoltenberg. Naime, iako je bivši norveški premijer više puta istaknuo da bi se rado vratio doma, postoji šansa za još jedno produljenje mandata. A to otvara prostor za Ursulu von der Leyen i Sáncheza.

Ipak, Stoltenberg i u ovom trenutku i dalje tvrdi da planira otići. "Nemam drugih planova, nego otići 1. listopada", poručio je na sastanku s novinarima u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:00