ANALIZA

SVETI VIKTOR: NOVI IDEOLOŠKI LIDER HRVATSKIH NACIONALISTA I SUVERENISTA SJEDI U BUDIMPEŠTI Zašto je mađarski premijer postao idol hrvatske desnice

 
Ilustracija: Vladimir Radibratović; Foto: REUTERS

Dragi prijatelju, primi moje srdačne čestitke za pobjedu na parlamentarnim izborima. Još jednom su glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera, koji je pokazao da je posvećen vrijednom radu, ustrajan da im pruži mirnu i prosperitetnu budućnost. Teške, ali ispravne odluke, koje donosiš radi ostvarenja tog cilja, pokazuju kako se mudrošću i bogatim političkim iskustvom zemlja i njeni građani vode naprijed.

Takvu čestitku odmah nakon uvjerljive pobjede na mađarskim parlamentarnim izborima Viktoru Orbánu poslao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

I ako bi se predstavnike hrvatske desnice i katoličkih laičkih udruga pitalo što misle o takvim srdačnim riječima srpskog predsjednika upućene bivšem Sorosevom studentu, kojeg su, za podsjetnik samo, hrvatski nacionalisti povicima dočekali na Markovu trgu za njegova nedavnog posjeta Hrvatskoj, odgovor bi bio samo jedan.

Alaj ti vera, Vučiću, svaka ti je na mjestu!

Jer ako bi itko mogao ujediniti hrvatsku desnicu i Aleksandra Vučića, onda je to svakako Viktor Orbán!

Desni politički spektar i simpatizeri tih stranaka toliko su opčinjeni novim starim mađarskim predsjednikom, koji je prošlu nedjelju osvojio treći mandat uvjerljivom pobjedom na izborima, na kojima je osvojio dvotrećinsku većinu i gotovo ugasio lijevu opciju u Mađarskoj, da je vrlo izgledan scenarij da će se po Hrvatskoj uskoro početi otvarati podružnice mađarskog Fidesza!

Šalu na stranu, no dojam koji se stječe nakon razgovora s nekim predstavnicima hrvatske desnice gotovo da ide u tom smjeru.

“Čestitke Viktoru Orbanu na 2/3 pobjedu. Političar koji prvo gleda interese i dobro svoje države, a narod to prepoznaje. Ljevičari i eurokrati na aparatima. Quo vadis Croatia?”, piše na svojoj Facebook stranici Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, žestoki kritičar premijera Andreja Plenkovića vezano za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Definirao svjetonazor

Hrvoje Zekanović, dopredsjednik Hrasta samo nekoliko sati nakon što je napustio Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru i uskratio dotadašnju potporu Vladi, o Orbanu kaže kako je on istinski lider.

- On je vrlo jasno definirao svjetonazor desnice u Mađarskoj, vrlo jasno se postavio prema stranim interesima i diktatu Bruxellesa. Zato i imaju gospodarski rast i nisku nezaposlenost. Tako bi i Hrvatska trebala postupiti - kaže mi Zekanović.

“Uz izlaznost od 70 posto, s 49 posto osvojenih glasova, Viktor Orban izborio se za 3. uzastopni mandat na čelu Mađarske! I Jobbik je prošao odlično, s više od 20 posto osvojenih glasova, a ljevica te ostali luzeri prema običaju, prošli su - očajno. Bravo za gospodina Viktora! Ovo je velika pobjeda prijateljskog mađarskog naroda i pravog lidera koji je rekao NE trulom Bruxellesu, migrantima i svima onima koji ne žele dobro Mađarskoj te proglasio Sorosa nepoželjnim u državi...

E da je nama jedan Orban, ali Hrvatska nije te sreće - piše Velimir Bujanec na svojoj Facebook stranici, uz tužan smajlić na kraju, dok me Ante Đapić, nekadašnji lider hrvatske desnice, uvjerava kako je Orban “svijetla budućnost Europe”. Odakle ta fascinacija Viktorom Orbanom, mađarskim političarem koji je, između ostalog, karijeru počeo kao stipendist Sorosove zaklade, koji je za vrijeme najveće migrantske krize stavio bodljikavu žicu na granicu, koji je ograničio slobodu govora tako da se ne smije vrijeđati ponos mađarske nacije, koji otvoreno govori kako mađarske tajne službe rade na nevladinim organizacijama koje financira baš Soros?

Odgovor se možda otkriva i u pitanju, a hrvatski simpatizeri lika i djela Viktora Orbana u našem razgovoru ističu tri stvari.

Prvo, sve ono za što ga optužuju i prozivaju, od korupcije do ukidanja sloboda govora, dolazi iz redova lijevih stranaka koje u Mađarskoj zbog Orbanove dominacije postaju nebitne i nevidljive.

Isto tako, sva prozivanja koja dolaze iz Europske unije dolaze na zahtjev “modernih “ lijevih opcija, koje ne mogu smisliti da Mađarskom upravlja gorljivi kršćanin.

Drugo, on je rekao ne MMF-u i diktatima Bruxellesa, od njegova dolaska BDP na godišnjoj razini im raste 4 posto, stopa nezaposlenosti je među najnižima u Europi, a svojom suverenom vladavinom učinio je Mađare ponosnom nacijom, kojima nitko ne može manipulirati i koje nitko ne može ucjenjivati. I treće, njegova Božićna poruka iz 2017. godine trebala bi postati sveto pismo za sve one političare kojima je uistinu stalo do opstanka Europske unije.

Europa i mađarska sloboda

U toj poruci Orban je, podsjetimo, istaknuo kako “mi, Europljani, živimo kulturu koja je uređena prema učenju Isusa Krista” te kako nam u Europi “žele nametnuti osjećaj krivnje, što unatoč našem kršćanskom podrijetlu ne želimo, dapače ne dopuštamo naseljavanje milijuna ljudi iz drugih krajeva svijeta u Europu”.

- Ljubiti samoga sebe znači i ljubiti svoju domovinu, naciju, obitelj, mađarsku kulturu i europsku civilizaciju. U takvim okvirima se rađa naša sloboda, mađarska sloboda - navodi Orban.

Citirao je o Roberta Schumana kako će “Europa biti kršćanska, ili je neće biti” te kako su “slobodne europske nacije, čije su nacionalne vlade izabrali slobodni građani, dobile novi zadatak, moraju obraniti kršćansku kulturu”, no “ne na uštrb drugih, nego radi samih sebe, radi obitelji, nacije, države i ‘doma domova’, naše Europe”.

- Žele oduzeti naš način života te ga zamijeniti onakvim kakav on nije! Za zamjenu našeg dosadašnjeg života nude nam neki novi “prosvijetljeni” život. To je, međutim, utopija koja ne proizlazi iz stvarnog života, već je plod nastranog filozofskog pametovanja - poručio je Orban.

Anto Đapić, predsjednik stranke Desno, koji je u Osijeku u subotu trebao predstaviti novi savez desnih opcija s dijelom članova HSP-a Ante Starčević, i tu platformu ponuditi ostalim opcijama, kaže kako upravo ta Orbanova poruka na Božić 2017. govori sve o samom Orbanu.

- Takav čovjek nama treba, to je putokaz svima koji se nazivaju demokršćanima. A naši ratificiraju Konvenciju koju su pisali oni koji napadaju kršćanstvo. To je strašno - smatra Đapić.

Kaže mi kako je Orbana upoznao prije deset godina, kada je bio potpredsjednik Europske pučke stranke. Tada još nije bio na vlasti, ali je na Đapića ostavio izniman dojam.

- Mađarski narod ima veliku sreću da ima takvog čovjeka. Raste im BDP, gotovo da nema nezaposlenosti. On sluša svoj narod, stvorio je Mađare ponosnima, kojima nitko ne može manipulirati i koje nitko ne može ucjenjivati - kaže Đapić.

Provodi lustraciju

Kritike na račun Orbana Đapića ne zanimaju jer smatra da oni dolaze od gubitnika, ljevice i ljevičarskih aktivista u Europi, koji se boje “orbanizacija” Europe, koja nam je, prema Đapićevom mišljenju, svima potrebna.

- Ma kavi udari na slobodu medija i udruge? On provodi lustraciju, jer narod od njega to očekuje. A mi smo robovi različitih antifa, lažnih antifašista koji gledaju samo svoje, privatne interese. No doći će i to vrijeme. Tu je već Poljska, tu je i Austrija, samo Hrvatska kaska. No, vjerujte, pušu novi vjetrovi - uvjeren je Đapić.

No nije samo Đapić taj koji hvali Orbanovu božićnu čestitku. Mnogo prije Đapića, pohvalio ju je i Tomislav Karamarko koji se praktički, barem na prvu, povukao iz politike, nakon afere Konzultantica koja je, podsjetimo, otkrila da njegova supruga Ana Karamarko radi za Jozu Petrovića, koji je, pak, bio lobist MOL-a. U to vrijeme je Karamarko bio potpredsjednik Vlade.

U čestitki pratiteljima na Facebooku, 2. siječnja ove godine, napisao je kako je njegova politička misao “vrlo bliska Orbanovoj božićnoj poruci”.

O Orbanu pozitivan stav izražavao je i Stjepo Bartulica, savjetnik bivšeg predsjednika države Ive Josipovića i bivšeg predsjednika Vlade Tima Oreškovića, koji je u jednom intervju naveo kako je Viktor Orban političar od uvjerenja, koji “nije sklon frazama i klišejima, nego očito vjeruje u ono što govori” i čiji se “glas čuje u Europi”. Zlatko Hasanbegović nam je, pak, kratko poručio kako je to “državnik koji je pridobio naklonost naroda, za razliku od situacije u Hrvatskoj”, a Vice Batarelo tek je kratko komentirao svoj post na Facebooku, kako je “vrlo jasna Orbanova popularnost u Mađarskoj, ali i šire, jer on radi u interesu svoje zemlje”.

Ilustracija: Vladimir Radibratović

Željka Markić je, pak, na međunarodnu konferenciju “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka” dovela državnu tajnicu za obitelj i mlade Katalin Novak, blisku Orbanovu suradnicu, koja je lani postala potpredsjednica Fidesza. Davor Ivo Stier je, pak, nedavno poručio kako je Orban imao važnu ulogu u tome da pregovori oko hrvatskog pristupanja EU dođu do kraja.

Hrvoje Zekanović kaže mi, pak, kako mu gode neki komentari na njegovoj Facebook stranici, u kojima ga se proglašava “hrvatskim Orbanom” nakon razlaza s HDZ-om, ali odmah ističe kako je on tek na početku političke karijere, dok je Orban iskusni lider. Kada ga pitam što misli o potezu mađarskog premijera i postavljanja žice na granicu, Zekanović spremno odgovara da je to “neizmjerno ružna stvar” koja priječi “malog čovjeka da potraži sreću u nekoj drugoj zemlji u nadi da će mu biti bolje”.

- No žica je jedan od sustava obrane. Svi smo se digli na noge kada je to učinio Orban, no kada su to učinili Slovenci i Grci, nitko ih nije prozivao. Samo je Orban bio problem. Nažalost, Hrvatska nema Orbana, odnosno Plenković ne može biti vjerodostojan kao Orban, jer je prije svega prevario svoje birače - kaže Zekanović.

Tko gubi ima pravo biti ljut

Slično je i kada ga pitam za prigovore na Orbana zbog gušenje slobode govora i slobode neprofitnih udruga.

- O kakvoj slobodi medija i zatvaranju sveučilišta govorimo kada znamo da su mnogi neoliberalni i lijevi mediji bili financirani upravo od Sorosa i kako bi potkopavali Orbanovu vladu. I u Hrvatskoj imamo takve udruge i medije. Evo vam Gong, koji se godinama predstavljao kao nevladina udruga, a zapravo je bio glasilo SDP-a i njegovih satelita.

Car je napokon postao gol nakon što se šef Gonga preselio u SDP. I onda se pokušava stvoriti slika kako to ništa nije čudno - u dahu govori Zekanović. Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir kaže mi kako je Orban jedini političar u EU koji je dobio tri mandata, i koji bez ikakvih problema može sastaviti vladu, za razliku od Angele Merkel, ali kako se s njim ne može složiti oko postavljanja žice.

- No s druge strane, rijetko ćete čuti da mađarska vlada podupire emigrante kršćane iz Iraka i Sirije. Meni je nedavno u posjet došao student iz Iraka koji trenutačno živi u Mađarskoj, i kojeg stipendira mađarska vlada. Taj prizor također govori kakav je Orbanov stav prema migrantima - navodi.

Kaže mi kako ima dojam da se u Parlamentu EU često raspravlja o Mađarskoj i Orbanu, kao što je nedavno bio slučaj oko navodnog uvođenja smrtne kazne, no Petir ističe kako ta saslušanja često zahtijeva ljevica.

- Ljevica je izgubila izbore u Mađarskoj, i ima pravo biti ljutita na Orbana. No onda se stvara privid da je cijela Europa protiv Orbana, a to baš nije tako - kaže Petir.

Navodi i kako je često u kontaktu s hrvatskim seljacima koji odlaze u Mađarsku po “know how”.

- A oni mi kažu sljedeće. Mađarska podupire poljoprivredu tako da od trgovačkih lanaca traži da 50 posto proizvoda na policama mora biti mađarsko. Ugostiteljima i hotelijerima je smanjen PDV, ali moraju nuditi mađarsku hranu. Naši političari dozvoljavaju sve čim im netko zaprijeti Bruxellesom. Orban, očito, ide prema onoj - Hungary first! Šteta što se u hrvatskoj ne događa Croatia first - kaže Petir.

Jedini predstavnik desnice koji hvalospjevima baš i ne obasiplje Orbana je predsjednik HSP-a Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića. Kaže mi, doduše, kako je njegov stil vladanja veličanstven, jer su mu to birači omogućili.

- Mađari žele raditi, a Hrvati žele pametovati. To je razlika između dva naroda. Orbana su Mađari izabrali i dali mu vlast da im život učini ljepšim. Naši birači očito to ne žele. E, to je naš problem. A što se tiče Orbana, mi takvih ličnosti u Hrvatskoj imamo.

- A tko su - pitam.

- Recimo, ja, između ostalih. Zašto ne? Nama treba red, rad disciplina, apsolutne ovlasti. Kada bismo imali apsolutne ovlasti, kao što ih ima Orban, onda bismo mogli otpuštati one koji ništa ne rade i kojima ne možeš dati otkaz, posebice u državnoj upravi, a koji uredno primaju plaću. No, naš narod, očito, ne želi naprijed - zaključuje Starčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43