SVE SE PROMIJENILO U 40 DANA

SVI AKTERI NAJNOVIJEG HOLIVUDSKOG TRILERA Poslije prvih optužbi za seksualno zlostavljanje protiv Weinsteina, uslijedio je pravi tsunami drugih...

Lavina je krenula još početkom listopada... Preciznije, 5. listopada kada se doznalo za prve optužbe za seksualno zlostavljanje, one protiv poznatog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina. U sljedećih 40-ak dana javilo se stotine drugih žrtava, što muškaraca što žena, većinom iz filmske industrije koji su optužili kolege producente, redatelje i glumce za to isto - silovanja, seksualno maltretiranje i iskorištavanje, neprimjereno ponašanje, dovođenje u neugodnu situaciju sa seksualnim konotacijom - redom žene i muškarci proganjani traumatičnim iskustvom, neki do te mjere da su zauvijek odustali od branše.

Pandorina kutija

Otvaranjem holivudske Pandorine kutije pokazala se impozantna tamna statistika, koja ga je natjerala na moralno preispitivanje, ali se proširila i dalje, i na ostale segmente društva, primjerice poslovni svijet i političku arenu, i izvan granica SAD-a te, naravno, društvene mreže, uz hashtag "#Metoo".

Neki od optuženih su se ispričali, neki tvrdoglavo negiraju krivnju, neki se, što god to značilo, liječe. Drugi su dušobrižnički i moralistički osuđivali one već prozvane, da bi se i sami na kraju našli na popisu onih koji se vode ponašanjem koje je u svjetski poznatoj "Grab them by the pussy" snimci opisao, na svom vlastitom primjeru, aktualni američki predsjednik Donald Trump: kad si slavan, možeš što hoćeš.

Optužbe su se redale na gotovo svakodnevnoj bazi. I dalje ne jenjavaju. Primjerice, najnoviji na listi je američki demokratski senator i komičar Al Franken. Na silu je poljubio i zgrabio za grudi radijsku voditeljicu Leeann Tweeden 2006. godine te pozirao s rukama na njenim grudima dok je ona spavala. Za ovo posljednje čak nije niti znala, tvrdi ona, sve dok se nije vratila s putovanja u Afganistan, na koje je išla s njim kako bi zabavili američke vojnike, i pregledavala fotografije. Sad tu sliku mogu vidjeti i svi drugi, izišla je u javnost.

Konačno se, zahvalni su mnogi, progovorilo o toj javnoj tajni, onome što se znalo već godinama, onome što je - s obzirom na razmjere - bio ustaljeni način ponašanja, dio nezdrave kulture, koja je povremeno provirivala u javnost, u pojedinačnim skandalima ili primjerice u slučaju Weinsteina s kojim je sve krenulo, u pošalicama i skečevima u televizijskim serijama i emisijama, u šalama na račun njegova predatorskog ponašanja.

Tko je sljedeći

Pokrenute su i istrage. Primjerice, protiv Weinsteina, ali i glumačke zvijezde Kevina Spaceyja. Kazalište Old Vic u Londonu objavilo je da je zaprimilo 20 pojedinačnih prijava protiv Spaceyja od osoba koje su bile s njim u kontaktu od 1995. do 2013. godine. Tvrde da su njih 14 usmjerili da se jave policiji.

No unatoč svemu, show ide dalje. Krenula je sezona nagrada, koja će kulminirati Oscarom, pripreme su u jeku, iako industrijom vlada strah. Tko će biti sljedeći, glavno je pitanje. No, unatoč tome, sezona je otvorena dodjelom Governors Awardsa. Skandali ne da se nisu spomenuli nego je nagradu uručivao Dustin Hoffman, koji je i sam na popisu optuženih. Broj žrtava? Dvije.

Iluzija magičnog Hollywooda će - unatoč svemu - preživjeti, smatraju neki.

- Upravo je o tome riječ kod Oscara, održavanje iluzije. Filmska industrija će izdržati jer nema izbora. Mora dati proizvod i zaraditi novac kako najbolje može - tvrdi Sasha Stone, urednica i osnivačica internetskog portala Awards Daily. Samo što pitanje na crvenim tepisima možda neće glasiti "što nosite", nego "što znate i otkad".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:44