ENERGETSKA KRIZA

Svijet u strahu od kineske monetarne politike i globalne recesije, nafta porasla na 93 dolara

Oscilacije u cijenama mogao bi izazvati verbalni rat između Saudijske Arabije, de facto čelnice OPEC-a, i Sjedinjenih Država

Rafinerija nafte/Ilustracija

 Ranu Abhelakh/Afp

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara budući da je poticajna monetarna politika Kine zasjenila strah da bi visoka inflacija i troškovi energije mogli gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 97 centi nego u vrijeme zatvaranja trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 92,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 85 centi višoj cijeni, od 86,46 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na mjere kojima kineska središnja banka nastoji poduprti gospodarstvo zakočeno strogom vladinom politikom nulte tolerancije na covid.

Banka je u ponedjeljak produljila rok otplate srednjoročnih kredita i zadržala kamatne stope na dosadašnjoj razini, drugi mjesec zaredom, signalizirajući da namjerava nastaviti s poticajnom monetarnom politikom.

Peking će istodobno znatno povećati kapacitete za domaću opskrbu energijom i pojačati kontrolu rizika u opskrbi ključnim sirovinama poput ugljena, nafte, plina i struje, rekao je visoki dužnosnik uprave za energetiku.

Kineski statistički ured trebao bi ovog tjedna objaviti podatke o trgovini i BDP-u u trećem tromjesečju. Izvješće o gospodarskoj aktivnosti moglo bi pokazati oporavak u odnosu na prethodno tromjesečje, ali godina bi mogla biti najlošija u gotovo pola stoljeća, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena nafte zakočili su danas jaki dolar i očekivanja da bi američka središnja banka mogla ponovo snažno podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inlaciju.

Predsjednik Fedova ureda u St. Louisu James Bullard izjavio je prošli petak da je inflacija postala "razorna" i da ju je teško kontrolirati, što po njemu opravdava brže podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda.

Inflacija u SAD-u ne popušta, a u Europskoj uniji rast bi trebao oslabiti na 0,5 posto, rekla je u ponedjeljak dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath.

Slabiji gospodarski rast značio bi i slabiju potražnju za naftom, ali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjiti opskrbu za dva milijuna barela dnevno, tvrdeći da će tim potezom uravnotežiti tržište.

Oscilacije u cijenama mogao bi izazvati tek verbalni rat između Saudijske Arabije, de facto čelnice OPEC-a, i Sjedinjenih Država koje su od grupe zatražile da poveća opskrbu kako bi zaustavila rast cijena.

OPEC je odvojeno danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 51 cent, na 94,17 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 07:31