ETNIČKO ČIŠĆENJE

SVIJET ZGROŽEN UŽASNIM PATNJAMA MJANMARSKE MANJINE Desetak nobelovaca pisalo kolegici Aung San Suu Kyi, ona obećava da će prekinuti šutnju

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2017. u 23:59

Mohammad Ponir Hossain / REUTERS

Rohingya izbjeglice u Bangladešu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu Mjanmar da odmah prekine nasilje na zapadu te zemlje protiv muslimanske manjine Rohinja koja masovno bježi u Bangladeš, a desetak dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je UN da svim raspoloživim sredstvima okonča nasilje.

U Yangonu je mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, koja je otkazala putovanje u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda početkom sljedećeg tjedna i koja odbacuje svaku kritiku, istaknula da će uskoro prekinuti šutnju.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da je potrebno odmah osigurati humanitarni pristup Rohinjama.

Članice VS-a pozivaju mjanmarsku vladu da se drži svojih obećanja u vezi pristupa humanitarne pomoći državi Rahin, prema deklaraciji koju je pročitao trenutačni predsjednik Vijeća, etiopski veleposlanik Tekeda Alemu.

UN i nevladine organizacije imaju pristup pripadnicima manjine Rohinja samo u Bangladešu.

Gotovo 400.000 Rohinja sklonilo se u Bangladeš od kraja kolovoza u bijegu od represije mjanmarske vojske zbog stalnih napada na pobunjenike iz zajednice Rohinja.

Ranije u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je vladu Mjanmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohinja i kazao da egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice smatra etničkim čišćenjem.

U otvorenom pismu UN-u desetak dobitnika Nobelove narade, među kojima su Pakistanka Malala Yousafzai, Bangladešanin Muhammad Yunus i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, pozvali su UN na akciju.

"Pozivamo vas da poduzmete odlučne akcije radi zaustavljanja nasilja nad nedužnim civilima", napisali su Yousafzai i desetak nobelovaca, a među ukupno 29 potpisnika je i britanski milijarder Richard Branson.

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi otkazala je dolazak na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, uoči sjednice Vijeća sigurnosti o pitanju te nakon što je UN nedavno potvrdio da su pripadnici muslimanske manjine Rohinja u Mjanmaru žrtve "etničkog čišćenja".

ELIPSO

Izdvajamo