ISPUCAT ĆE CIJELI ALFABET

Svijetom se širi nova histerija zbog lambda soja, pojavila se i varijanta ‘delta +‘. Stručnjaci: Mir, cjepiva su efikasna

Dok znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju na opasnost od soja delta, već se širi sljedeća varijanta virusa
Cijepljenje na otoku Paqueta u Rio de Janeiru
 Andre Borges/AFP

Soj C37. Varijanta s Anda. Ili jednostavno lambda. Moguće je da će uskoro ime ove mutacije koronavirusa dospjeti na naslovne stranice širom svijeta, piše Deutsche Welle. Prije tjedan dana Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je taj soj u kategoriju „pod promatranjem“ (VOI, Variants of Interest), jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Točnije u njih 29, od kojih su sedam latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile.

Varijanta lambda prvi put se pojavila u kolovozu 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, ta mutacija tamo dominira sa 82 posto. U Čileu taj soj uzrokuje već svaku treću infekciju.

Jairo Méndez-Rico, stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za DW kaže: „Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante. Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvijek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj usporedili s varijantama gama i delta“.

Cjepivo - najbolje sredstvo protiv raznih sojeva

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u „zabrinjavajuće sojeve“ (VOC, Variants of Concern). Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Jairo Méndez-Rico kaže da je cjepivo djelotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva: „Sve odobrene vakcine općenito su efikasne protiv svih varijanti korone koje su u optjecaju širom svijeta. Nema razloga za pretpostavku da to nije slučaj kod soja lambda."

Je li lambda tek početak? Mnogi znanstvenici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude cijepljeno. Do tada bi se mogle pojavljivati stalno nove varijante virusa. Méndez-Rico ipak umiruje: „Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su te varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerojatno će koronavirus u svom evolucijskom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina“.

Lambda ima odlične početne uvjete u Peruu

Pablo Tsukayama je tražen sugovornik kada je riječ o lambda soju virusa. Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Sveučilišta Cayetano Heredia u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini. On kaže: „U prosincu smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem ožujka je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri mjeseca kasnije, u cijeloj zemlji ga je 80 posto. Lambda je u vrlo kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu“.

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne. Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Tsukayama podsjeća da je nova varijanta zatekla idealne startne uvjete u njegovoj zemlji: „Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svijetu. Zato nije čudo što se baš ovdje pojavila nova varijanta“.

U Južnoj Americi prijeti treći val

Vjerojatno ćemo se morati navići na činjenicu da u Latinskoj Americi, gde je zabilježeno više od milijun umrlih, nastaju novi sojevi koronavirusa, piše Deutsche Welle.

U Kolumbiji se pojavila izuzetno zarazna varijanta B.1.621. Preopterećeni zdravstveni sustavi, veliki dio stanovništva koji rade kao prekarni radnici koji se ne mogu pridržavati mjera ako žele ekonomski preživjeti, nedostatak cjepiva - sve to je idealna mješavina za varijante kao što je lambda.

„U Čileu je cijepljeno preko 60 posto stanovništva, ali ta zemlja je izuzetak na kontinentu“, kaže peruanski znanstvenik i dodaje: „Vrlo vjerojatno će se u južnoameričkoj zimi, između srpnja i rujna, sa trećim valom pojaviti nove mutacije virusa, možda ne opasnije, ali svakako zaraznije“.

Pandemija se može suzbiti samo globalno

Nakon donatorske konferencije programa za pomoć COVAX, početkom lipnja je prikupljeno 9,6 milijardi dolara za cijepljenje u siromašnijim zemljama: 1,8 milijardi doza cjepiva će biti podijeljeno u 90 država. To je početak. Izgleda da svi polako shvaćaju da se pandemija može okončati samo globalnim naporima.

„Strategija bogatih zemalja može sada biti samo da što brže snabdiju siromašnije zemlje cjepivom, jer će inače uvijek iskrsavati nove varijante virusa“, kaže Pablo Tsukayama. On podsjeća da za koronu i dalje važi načelo da nitko nije siguran dok nisu svi sigurni.

Pojavila se i varijanta 'delta plus'

U Indiji se pojavio novi "zabrinjavajući" soj koronavirusa koji je lokalno poznat pod imenom "delta plus", a dužnosnici kažu da su u tri savezne države identificirali nekoliko desetaka slučajeva zaraze, piše The Telegraph.

"Soj 'delta plus' u utorak je pronađen kod 16 osoba u saveznoj državi Maharashtra", rekao je tajnik indijskog ministarstva zdravstva i obitelji Rajesh Bhushan.

Ministarstvo zdravstva i obitelji Indije reklo je da je soj "delta plus" zarazniji od drugih te sugeriralo saveznim državama da počnu više testirati. Telegraph je u međuvremenu izvijestio i o više slučajeva zaraze 'delta plus' varijantom u Velikoj Britaniji.

Indija je u ponedjeljak cijepila rekordnih 8,6 milijuna ljudi. Tomu je tako jer je svim odraslima ponudila besplatno cijepljenje. Stručnjaci sumnjaju da se takav tempo može održati.

"Mnoge su (savezne) države zahvaljujući takvim jednodnevnim akcijama potrošile svoje zalihe cjepiva, što će utjecati na proces vakcinacije u narednim danima", rekao je Chandrakant Lahariya, stručnjak za javne politike i zdravstvene sustave.

Premda je Indija najveći svjetski proizvođač cjepiva protiv covida-19, do sada je uspjela procijepiti svega 5,5 posto od mogućih 950 milijuna osoba.

Tu je zemlju tijekom travnja i svibnja 2021. godine zadesio osobito smrtonosan drugi val pandemije tijekom kojeg je preminulo više stotina tisuća osoba.

ECDC: Delta preuzima dominaciju u Europi

Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Europom na ljeto, upozorila je u srijedu europska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta europska agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom u Europskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka kolovoza odnositi na delta varijantu.

Do kraja kolovoza taj će postotak iznositi 90 posto, prenosi agencija Reuters.

„Vrlo je vjerojatno da će se delta varijanta rasprostraniti tijekom ljeta, posebno među mlađom populacijom koja nije određena za cijepljenje“, rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

„To bi moglo predstavljati rizik za ranjive pojedince koji bi se mogli zaraziti i doživjeti težak oblik bolesti i smrt ako se u potpunosti ne cijepe“, dodala je u priopćenju.

Oksfordski znanstvenici analizirali su učestalost reinfekcije tom varijantom kod ljudi koji su preboljeli covid-19, a rezultate su objavili prošli tjedan.

Učestalost se pokazala osobito visokom kod osoba koje su bile zaražene beta i gama varijantama koje su nastale u Južnoafričkoj Republici, odnosno Brazilu.

No istraživanje s Oxforda pokazalo je i da su cjepiva Pfizera i AstraZenece učinkovita protiv delta varijante i pružaju visoku zaštitu od 90 posto od hospitalizacije, prenosi Reuters.

Također, podaci iz Velike Britanije, gdje je ta varijanta dominantna, sugeriraju da delta unatoč svojoj većoj virulenciji ne dovodi do dramatičnog porasta hospitalizacija, a broj preminulih je stabilno nizak. (Hina, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 16:51