TEROR U KABULU

SVJEDOCI OPISALI TRENUTAK KAD JE POČELO KRVOPROLIĆE: Večerao sam sa sinom kad su počeli pucati, oružje su uperili i u mene. Evo zašto su me poštedjeli

 
 Omar Sobhani / REUTERS

Naoružani napadači u vojnim odorama koji su upali u kabulski hotel Intercontinental u subotu navečer i borili se s afganistanskim specijalcima cijelu noć ubili su najmanje 19 ljudi i ranili još 12, no konačan broj mrtvih i ranjenih mogao bi biti i veći.

Glasnogovornik ministarstva javnog zdravstva rekao je da je u gradske bolnice dovezeno 19 tijela, a ustanovljeno je da su među žrtvama šestero stranci. Broj ubijenih mogao bi rasti, rekao je.

Svih pet napadača je ubijeno, izvijestio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Mjesna zrakoplovna tvrtka Kam Air priopćila je da je od oko 40 njezinih pilota i članove posade koji su odsjeli u hotelu, a mnogi od njih su stranci, čak 10 ubijeno.

Prema lokalnim medijima među ubijenima ima Venezuelaca i Ukrajinaca, a BBC javlja i o ubijenom državljaninu Njemačke i Kazahstana.

Zamjenik direktora zrakoplovne tvrtke rekao je da još uvijek pokušavaju locirati osoblje.

Više od 150 gostiju uspjelo je pobjeći kad je vatra zahvatila dijelove hotela. Neki su svezali plahte i tako se spuštali s prozora viših katova, druge su spasili afganistanski vojnici.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, koji su isti hotel napali i 2011.

Napad na luksuzni hotel u Kabulu završen je u nedjelju ujutro nakon 12 sati otpora oružane skupine koja je upala u hotel u subotu navečer pucajući na goste i osoblje.

Skupina je ušla u hotel u subotu eksplozijom, a potom otvorila nasumičnu paljbu.

Tijekom noći posebne snage uz pomoć snaga NATO-a postupno su preuzele kontrolu nad katovima.

Jedan svjedok, koji je zbog vlastite sigurnosti htio ostati anoniman, za BBC je opisao zastrašujući trenutak početka napada terorista koji je započeo u hotelskom restoranu.

- Urlikali su: 'Gdje su stranci?'. Mene su poštedjeli jer sam im rekao da sam Afganistanac, ispričao je.

Kazao je da je sve počelo oko 21 sat, dok su svi u restoranu večerali.

- Jeo sam sa sinom kada su odjednom zapucali u zrak. Zatim su ubili jednu ženu, vjerovali su da je riječ o strankinji, a onda su oružje uperili prema meni. Počeo sam vikati: 'Ja sam Afganistanac!', a zatim je jedan od njih rekao da oni ne ubijaju Afganistance pa je urliknuo: 'Gdje su stranci?' Drugi su se rastrčali po sali i počeli ih tražiti, ispričao je svjedok.

Agencija Tolo News citirala je Haseeba, još jednog svjedoka, koji tvrdi da su dvojica napadača tražila da im prvo da hrane.

- Bili su vrlo ekstravagantno odjeveni, prišli su mi i tražili da im dam jesti. Poslužio sam ih, zahvalili su mi i sjeli su za jedan stol. A onda su iznenada izvukli oružje i počeli pucati. Oko mene su ubrzo bili samo leševi, rekao je.

Hotel Intercontinental u Kabulu, jedan od dva hotela s pet zvjezdica u gradu, često ugošćuje vjenčanja, konferencije i političke skupove. BBC javlja da nije u sastavu istoimenog globalnog lanca luksuznih hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:46