DRAMATIČNE PORUKE IZ NJEMAČKE

'SVJETSKI POREDAK KAKAV POZNAJEMO VIŠE NE POSTOJI, MORA SE PRONAĆI NOVA RAVNOTEŽA' Nakon više od 70 godina civilizacija je na točki preokreta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 18:14

Angela Merkel / INSTAGRAM

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Shinzo Abe, John Bolton i Donald Trump (pored Macrona je i Theresa May, no na ovoj fotografiji ona se ne vidi)

 

Europa mora pronaći "novu ravnotežu" u odnosu sa Sjedinjenim Državama u svjetlu izazova koje donosi vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, prijetnje sankcijama nad europskim partnerima, kao i protekcionizam.

"Mi Europljani moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju", istaknuo je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj europskoj politici.

U njemu je Maas dao dosad najsnažniji signal da Njemačka više ne vidi svoje 70-godišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.

Kao izazove za Europu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

FILE PHOTO: Germany's Foreign Minister Heiko Maas speaks during a news conference in Dublin, Ireland, April 12, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo
Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Heiko Maas

 

"Trumpova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji", naglasio je.

"Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese moramo djelovati čvršće".

Maas smatra kako Europska unija treba osmisliti i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

Podržao je francuski prijedlog stvaranja europskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže da ne vidi naznake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka. "Mislim da su Britanci shvatili ...da se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije... a sad više neće biti ni članovi EU".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo