DRAMATIČNE PORUKE IZ NJEMAČKE

'SVJETSKI POREDAK KAKAV POZNAJEMO VIŠE NE POSTOJI, MORA SE PRONAĆI NOVA RAVNOTEŽA' Nakon više od 70 godina civilizacija je na točki preokreta

 
Emmanuel Macron, Angela Merkel, Shinzo Abe, John Bolton i Donald Trump (pored Macrona je i Theresa May, no na ovoj fotografiji ona se ne vidi)
 Angela Merkel / INSTAGRAM

Europa mora pronaći "novu ravnotežu" u odnosu sa Sjedinjenim Državama u svjetlu izazova koje donosi vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, prijetnje sankcijama nad europskim partnerima, kao i protekcionizam.

"Mi Europljani moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju", istaknuo je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj europskoj politici.

U njemu je Maas dao dosad najsnažniji signal da Njemačka više ne vidi svoje 70-godišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.

Kao izazove za Europu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

FILE PHOTO: Germany's Foreign Minister Heiko Maas speaks during a news conference in Dublin, Ireland, April 12, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Heiko Maas

"Trumpova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji", naglasio je.

"Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese moramo djelovati čvršće".

Maas smatra kako Europska unija treba osmisliti i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

Podržao je francuski prijedlog stvaranja europskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže da ne vidi naznake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka. "Mislim da su Britanci shvatili ...da se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije... a sad više neće biti ni članovi EU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:31