GLOBALNA BITKA

SVJETSKI RAT ZA PRVE DOZE SPASONOSNOG PRIPRAVKA! Macron pobjesnio kad je čuo da francuski farmaceutski gigant cjepivo prvo namjerava prodati SAD-u

 
Emmanuel Macron i Donald Trump
 ALAIN ROLLAND-POOL / Sipa Press

Cjepivo za koronavirus tek je u izradi, a već je posvađalo svjetske sile. Naime, jedna od kompanija koja radi na razvoju cjepiva, francuski farmaceutski div Sanofi, objavila je da bi prvenstvo kupnje prvih doza mogle dobiti Sjedinjene Države.

“SAD je riskirao financirajući razvoj našeg cjepiva, a kada netko to učini, onda očekuje da dobije prve doze”, izjavio je izvršni direktor Paul Hudson u razgovoru za Bloomberg. Njegova izjava navodno je razbjesnila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. “Cjepivo protiv Covida-19 mora biti zajedničko dobro i ne ovisiti o tržišnim zakonima”, izjavio je neimenovani izvor iz Elizejske palače za Bloomberg, potvrđujući da je predsjednik zatražio razgovor s upravom Sanofija.

Drugi izvori su se javno imenovali. Premijer Edouard Phillipe putem Twittera je poručio da “nejednak pristup cjepivu nije opcija”. Olivier Faure, šef francuske Socijalističke stranke, rekao je da Sanofi riskira da bude nacionaliziran. Zbog salve oštrih kritika, Sanofi je djelomično demantirao vijest. Uprava je poručila da će američkom tržištu biti namijenjene doze koje se proizvode u tamošnjim podružnicama u SAD-u, a ostalo će dobiti Europa i ostatak svijeta.

Upozorenja

Utrka koja se iza zastora vodi za cjepivo potaknula je 140 svjetskih šefova država i stručnjaka da u otvorenom pismu iznesu zahtjev za “narodnim cjepivom” koje bi bilo dostupno i besplatno svima. Među potpisnicima nije nitko od aktualnih hrvatskih dužnosnika, ali jesu bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i nekadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor.Kako je to sažeo južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa: “Nitko ne bi smio biti gurnut na kraj reda za cjepivo na temelju siromaštva ili zemlje u kojoj živi”. I dok stotine laboratorija širom svijeta grčevito rade na razvoju cjepiva, sve je više ovakvih upozorenja. Naime, ovo nije prva najava da će građani određenih zemalja imati prednost. Britanska kompanija AstraZeneca prošlog je mjeseca objavila da će Britanci imati prioritet kada je riječ o njihovim zalihama.

Prioritet

Strah da bi netko mogao iskoristiti situaciju za nepoštenu prednost nagnao je čelnike Svjetske zdravstvene organizacije da objave kako “cjepiva pripadaju cijelom svijetu”. Za primanje prvih proizvedenih doza prioritet bi trebale imati ranjive skupine i medicinsko osoblje, a ne pojedine nacije.

Ističući to isto, Europska unija je 4. svibnja organizirala globalno virtualno prikupljanje sredstava, prikupivši 7,4 milijarde eura za testiranje, lijekove i dijagnozu. Američka vlada jedna je od rijetkih koje događaju nisu pristupile. Koji dan ranije američki predsjednik najavio je da će vlada u Washingtonu na cjepivu raditi - sama. Za razliku od povijesnih američkih postignuća u razvoju cjepiva koja su iskorijenila više teških bolesti, i koja su nastajala međunarodnom suradnjom, aktualni predsjednik želi odabrati najbolje kandidate među cjepivima iz SAD-a. Bilo kakva suradnja s inozemnim laboratorijima je odbačena, pogotovo onima u Kini. Novo cjepivo u prvom će redu biti dostupno Amerikancima. Brzina će pritom biti broj jedan, od testiranja na životinjama, kliničkih ispitivanja na ljudima i proizvodnji, pa akcija nosi naziv Operacija Warp Speed. Trump tvrdi da će 300 milijuna doza za sve američke građane imati u siječnju 2021., taman na vrijeme za novu inauguraciju.

Učinak

Njegove najave s razlogom su uznemirile međunarodnu političku scenu i zdravstvene stručnjake. Naime, u najboljem slučaju cjepivo za Covid-19 očekuje se za 12-18 mjeseci, bude li sve išlo po planu. No, to je kao i u životu i u laboratorijskim ispitivanjima rijetko slučaj. Cjepivo ne smije imati gori učinak nego bolest koju pokušava spriječiti, istaknuli su stručnjaci. A kako poručuju iz WHO-a, mora biti dostupno svima jer “bit ćemo sigurni tek kada svi budu sigurni”. Razvoj cjepiva u tako rekordnom roku, za razliku od standardnih nekoliko godina pa čak i desetljeća, pothvat je u kojem se traži suradnja cijelog svijeta, ističu još u WHO-u.

Oxford do rujna očekuje proizvodnju milijun doza

Moderna

Cjepivo: mRNK

Prva faza kliničkih ispitivanja uskoro završava, priprema se druga faza

Tvrtka je počela prvu fazu testiranja na 45 ljudskih dobrovoljaca u ožujku i dobila je odobrenje za drugu fazu, u kojoj će krajem svibnja ili početkom lipnja sudjelovati 600 osoba. U proizvodnju bi cjepivo moglo u srpnju.

Johnson & Johnson

Cjepivo: modificirani adenovirus

Pretklinička faza

Kompanija je započela razvoj cjepiva u siječnju. Prva faza kliničkih ispitivanja trebala bi početi do 1. rujna. Bude li cjepivo učinkovito, kompanija bi mogla proizvesti 600 do 900 milijuna doza do travnja 2021. godine.

Inovio Pharmaceutical

Cjepivo: INO-4800

Prva faza kliničkih ispitivanja

Kompanija je počela prvu fazu kliničkih ispitivanja 6. travnja na 40 zdravih dobrovoljaca. Riječ je o cjepivu koje koristi virusni genetski materijal kako bi se pobudio imunološki odgovor organizma. Rezultati se očekuju do kraja ljeta.

Sveučilište Oxford

Cjepivo: ChAdOx1 nCoV-19

Prva faza kliničkih ispitivanja

Znanstvenici pod vodstvom prof. Sarah Gilbert iz Instituta Jenner na Oxfordu razvijaju cjepivo na osnovi virusnog vektora. Do rujna očekuju proizvodnju milijun doza.

Pfizer

Cjepivo: BNT162

Klinička ispitivanja

Američki farmaceutski div Pfizer surađuje s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNTech. Cjepivo je slično onome koje razvija Moderna, a cilj je do kraja ove godine proizvesti nekoliko milijuna doza.

Sanofi i GlaxoSmithKline (GSK)

Cjepivo: još nema ime

Pretklinička faza

Sanofi testira svoje eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 koje se temelji na genetskom inženjerstvu - GSK će pomoći u opskrbi adjuvantima cjepivu koji pojačavaju imunološki odgovor i mogu doprinijeti da se smanji potrebna količina cjepiva u dozi.

Novavax

Cjepivo: NVX-CoV2373

Pretklinička faza

Prva faza kliničkih ispitivanja počinje uskoro i trebala bi završiti do srpnja. Cjepivo je fokusirano na neutralizaciju S proteina (na površini koronavirusa) koji se veže na receptor ACE2 u našim stanicama. (Pripremila Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:52