ŽELI SUDJELOVATI U DEBATI

SVRGNUTI KATALONSKI ČELNIK PUIGDEMONT PUTUJE U DANSKU, PRIJETI MU HAPŠENJE 'Rizik od privođenja je vrlo visok'

 Yves Herman / REUTERS

Španjolsko državno odvjetništvo reklo je u nedjelju da će tražiti uhićenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta ako on u ponedjeljak iz Belgije bude doputovao u Dansku kako bi prisustvovao tamošnjoj debati.

Puigdemont je u Belgiju stigao u listopadu nakon što je njegova regionalna vlada 27. tog mjeseca proglasila nezavisnost od Španjolske nakon referenduma koji su središnje vlasti u Madridu proglasile ilegalnim.

Španjolska vlada je smijenila njegov kabinet i uspostavila izravnu vlast nad tom bogatom regijom.

Španjolski vrhovni sud izdao je međunarodnu tjeralicu za katalonskim čelnikom, no povukao ju je u prosincu kako bi se izbjegla mogućnost da mu belgijske vlasti odobre azil.

Španjolsko tužiteljstvo je reklo da će od suca zaduženog za Puigdemontov slučaj odmah zatražiti ponovno raspisivanje tjeralice i zahtijeva od danskih vlasti da ga uhite kad potvrdi svoj plan puta.

Sveučilište u Kopenhagenu u petak je objavilo da će Puigdemont u ponedjeljak prisustvovati događaju na njihovom politološkom odjelu nazvanom "Katalonija i Europa na raskrižju za demokraciju? Debata s Carlesom Puigdemontom".

Puigdemontov odvjetnik Jaume Alonso-Cuevillas rekao je u nedjelju za katalonski javni radio da je rizik da će njegov klijent biti uhićen u Danskoj "veoma visok", iako vjeruje i da će danske vlasti odbiti djelovati po tjeralici.

Glasnogovornik danskog državnog odvjetnika rekao je kako će "pratiti situaciju" i nije otkrio više detalja o daljnjem djelovanju.

Puigdemont još uvijek nije komentirao svoje putovanje u Dansku, no u petak je podijelio objavu s Twittera danskog političara Pellea Dragsteda u kojoj je on izrazio dobrodošlicu katalonskom čelniku u danski parlament idućeg tjedna.

To bi bilo prvi put da Puigdemont napusti Belgiju otkad je u listopadu stigao u tu zemlju sa četiri ministra iz svog kabineta. Ako se vrati u Španjolsku, prijeti mu vjerojatno uhićenje i istraga o poticanju pobune, zloupotrebi javnog novca, kršenju povjerenja i nelojalnosti.

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju na izborima 21. prosinca pokazala se kao najveća separatistička stranka, a većinu u regionalnom parlamentu ponovno su osvojile stranke za neovisnost.

Puigdemont traži načine da ga parlament imenuje novim katalonskim predsjednikom dok je u Bruxellesu te je natuknuo da bi regijom mogao vladati preko videolinka.

Španjolski premijer Mariano Rajoy odbacio je tu ideju i najavio da će Madrid osporiti takvu odluku na sudovima. Katalonski parlamentarni odbor mora do 31. siječnja odlučiti hoće li dopustiti Puigdemontu takvo upravljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:19