NAPETOST NA VRHUNCU

TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU KAKO JE NOVI VELIKI RAT NA POMOLU Jedna od najvećih svjetskih supersila: 'U tišini krenite s gradnjom tih kampova...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.12.2017. u 16:55

Damir Šagolj / Aly Song / Reuters

Sjevernokorejski vojnik, most na granici Kine i Sjeverne Koreje i sjevrnokorejska obitelj

 

Kina u tišini gradi mrežu izbjegličkih kampova duž svoje 1416 kilometara duge granice sa Sjevernom Korejom u iščekivanju masovnog priljeva ljudi iz te države koji bi se mogao dogoditi nakon potencijalnog pada režima Kim Jong-una, piše Tom Phillips za Guardian.

O gradnji kampova prvi je pisao New York Times, čiji novinari su se dokopali internog dokumenta državnih telekomunikacijskih giganta u Kini kojima je povjerena zadaća da osiguraju pristup internetu u kampovima.

Riječ je o dokumentu China Mobilea, a prema kojem je vidljivo da se gradi najmanje pet, a vjerojatno i više kampova za izbjeglice u provinciji Jilin. U dokumentu stoji "Zbog tenzija na granici komitet Komunističke partije i vlasti okruga Changbai predložili su izgradnju pet izbjegličkih kampova u tom okrugu". Osim toga, u dokumentu se navode i točne lokacije tri kampa, dok je New York Times saznao za još dvije lokacije iz drugih izvora.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang odbio je komentirati postojanje kampova, ali nije ga ni zanijekao, kratko rekavši "da nije vidio izvješća o tome". U navednom dokumentu je naveden i kontakt broj zaposlenika China Mobilea koji ga je sastavio, ali na njega se danas nitko nije javljao.

Lights are turned on on the Friendship and the Broken bridges over the Yalu River connecting the North Korean town of Sinuiju and Dandong in China's Liaoning province, March 30, 2017. REUTERS/Damir Sagolj SEARCH
Damir Šagolj / REUTERS

Mostovi preko rijeke Yalu između Kine i Sjeverne Koreje

 

U svakom slučaju, iz dokumenta je vidljiva zabrinutost Pekinga zbog potencijalne političke nestabilnosti, ili čak kolapsa režima u Sjevernoj Koreji. Stručnjak za Sjevernu Koreju sa sveučilišta Renmin u Pekingu, Cheng Xiaohe, nije mogao potvrditi autentičnost dokumenta, ali je dodao kako bi bilo nedogovorno od Kine da se ne pripremi za svaki mogući scenarij.

 - Na Korejskom poluotoku tenzije su vrlo visoke... na rubu rata. Kao velika svjetska sila, ali i susjedna država, Kina se mora pripremiti za sve mogućnosti.

North Korean leader Kim Jong Un watches the launch of a Hwasong-12 missile in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on September 16, 2017. KCNA via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. SEARCH
KCNA / REUTERS
 

Otkako je ove godine Kim Jong-un ubrzao razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih projektila, a Donald Trump pojačao pritisak (i sankcije) na Sjevernu Koreju, tenzije na Korejskom poluotoku porasle su do razina kakve se ne pamte godinama. Naime, dok Trump i Kim Jong-un izmjenjuju uvrede neprilične nivou državnika, Sjeverna Koreja i SAD sa svojim saveznicima Južnom Korejom i Japanom sve češće provode ili nova testiranja projektila ili masovne vojne vježbe s ciljem zastrašivanja i slanja poruke drugoj strani.

Stvari su dodatno eskalirale krajem studenog nakon što je Pyongyang naizgled uspješno testirao novi balistički projektil Hwasong 15, koji prema njihovim tvrdnjama, ali i analizama stranih stručnjaka, može dosegnuti bilo koji kontinentalni dio SAD-a. Trump je nakon tog testa tek kratko rekao da će "riješiti taj problem".

A view of the newly developed intercontinental ballistic rocket Hwasong-15's test that was successfully launched is seen in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang November 30, 2017. REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. SOUTH KOREA OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
KCNA / REUTERS

Lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Hwasong 15, Sjeverna Koreja

 

Izdvajamo