KRIZA OBITELJI

Tajvan ima velikih demografskih problema: ‘U kolicima ćete prije vidjeti psa ili mačku u pelenama nego dijete‘

Ministarstvo unutarnjih poslova Tajvana objavilo je u siječnju da je broj stanovnika u zemlji pao i drugu godinu zaredom

Analitičari su u rujnu 2020. godine procijenili da Tajvanci imaju oko tri milijuna kućnih ljubimaca, što je više od sve djece mlađe od 15 godina

 Jack TAYLOR/AFP

Jedna od najnižih stopa nataliteta u svijetu već nekoliko godina narušava ekonomsku sigurnost i društveni prosperitet Tajvana, piše The Telegraph.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tajvana objavilo je u siječnju da je broj stanovnika u zemlji pao i drugu godinu zaredom te da se sada nalazi na razini iz 2013. godine. Ministarstvo je ustvrdilo da je u Tajvanu 2021. živjelo 23.375.314 stanovnika, odnosno 185.992 manje nego 2020. godine.

Dio krivnje za spomenuti pad svakako se može svaliti na negativnu stopu neto migracija, no nije za zanemariti da je prirodni prirast stanovništva u Tajvanu prošle godine iznosio -29.912 (umrlo je 183.732 osoba, a rodilo ih se je 153.820).

Broj rođene djece u jednoj godini nikada nije bio toliko nizak kao 2021. godine. Nastavi li tako, Tajvan bi se 2025. godine mogao naći u situaciji da mu je svaki pet stanovnik stariji od 65 godina. Stručnjaci kažu da bi broj stanovnika starijih od 65 godina 2040. mogao premašiti 30 posto stanovništva te da bi ukupan broj stanovnika u zemlji 2052. godine mogao pasti ispod 20 milijuna. Mirovinski i zdravstveni sustavi tada bi se našli u velikim problemima.

Tajvan, Južna Koreja i Japan godinama muku muče sa stopama fertiliteta. Tajvan je 2021. godine bio na začelju popisa na kojem se nalazi 227 svjetskih zemalja. Jedna je Tajvanka te godine rađala u prosjeku 1,07 djece, znatno manje od 2,1 djece koliko je potrebno za održavanje demografskog balansa.

Istovremeno, u Tajvanu je značajno porastao broj kućnih ljubimaca.

Analitičari su u rujnu 2020. godine procijenili da Tajvanci imaju oko tri milijuna kućnih ljubimaca, što je više od sve djece mlađe od 15 godina. Prodaja proizvoda za kućne ljubimce također je eksplodirala, a u Taipeiju je vjerojatnije da ćete u kolicima vidjeti ljubimca u pelenama, a ne dijete.

Ginekologinja i političarka Lin Ching Yi smatra da vlada mora naći kreativnija rješenja za nošenje s ovom krizom od promoviranja obitelji i davanja naknada za djecu.

- Mislim da trend ne možemo obrnuti već samo ublažiti... U Tajvanu je nemoguće uvesti politiku koja bi potaknula žene da imaju prosječno dvoje ili troje djece - rekla je Lin.

Prema podacima iz ankete koja je provedena 2019. godine, 38,6 posto žena starih između 15 i 64 godine reklo je da nije zainteresirano za brak. Taj je postotak 2011. iznosio 12,4.

Lin kaže da mlade, obrazovane žene s dobrim poslovima ne žele brak i djecu zato što teret kućanskih poslova pada na njih, a očekuje se i da brinu za obitelj svoga muža.

- Žene oklijevaju s brakom jer je taj život teži od samačkog - dodala je Lin.

Država je sredinom 90-ih problem odlučila riješiti tako što je iz Kine, Indonezije, Malezije i drugih azijskih zemalja počela "uvoziti" žene te ih poticati da se udaju za Tajvance i zasnuju obitelji. Taj je sustav funkcionirao približno 20 godina, no prestao je biti učinkovit kada su se u spomenutim zemljama popravile ekonomske prilike.

Lin kaže da Tajvan treba odustati od tjeranja ljudi da imaju više djece te da se treba orijentirati na rješavanje problema deficita radnika. Također, Lin smatra da bi država trebala promijeniti percepciju mirovine i zamoljeti starije zdrave ljude da nastave raditi.

Lin drži da poticanje neudanih žena na rađanje djece također može imati pozitivan učinak na demografsku sliku zemlje, ali da bi takvo rješenje zbog tradicionalne kulture koja vlada u zemlji dovelo do stigmatizacije samohranih majki.

- Ja uvijek govorim da je brak jedno, a rađanje djece drugo pitanje. Možete spojiti te dvije stvari, a možete ih i napraviti u različitim vremenima. U Tajvanu se većina prvo vjenča pa onda počne raditi na djeci - rekla je Lin.

Međutim, dok parovima s nižim primanjima država sufinancira postupan vantjelesne oplodnje, ona nije legalna u slučaju samohranih roditelja. Neudane žene mogu zamrznuti svoja jajašca, što nije dopušteno u Kini i Singapuru.

Liu Yuwen, scenaristica i trgovkinja umjetninama, koja je u 36. godini postala samohrana majka, kaže da se Tajvan polako počinje prihvaćati samohrane majke. Liu kaže kako je velik uspjeh koji je na Olimpijskim igrama ostvarila kinesko-američka skijašica Eileen Gu, dijete samohranog roditelja, puno pomogao u promjeni percepcije samohranih roditelja.

- Bezveze je pričati o tome gdje je njezin otac jer je njezina majka pokazala da sama može odgojiti dijete - rekla je Liu.

Scenaristica je rekla da nikada nije htjela muža te da su njezini roditelji prihvatili činjenicu da "brak nije jedina opcija".

- Moji me prijatelji ne osuđuju, a neki su mi čak rekli i da mi zavide - dodala je.

Bei Li, 43-godišnja izdavačica i influencerica koja piše o životnim temama, rekla je da se mladi parovi ne odlučuju imati djecu zbog rastućih cijena nekretnina. The Telegraph piše da cijene nekretnina rastu od 1990-ih godina do danas, a da plaće u istom periodu nisu toliko narasle.

Li kaže i da se mlade majke boje ići na porodiljni dopust zbog iznimno natjecateljske radne okoline.

- Kolege vam rade pritisak. Tajvanski je pristup sličan onom korejskom i japanskom, a to je da se samo radi, radi i radi - rekla je Li.

- Ako se ljubaznije i fleksibilnije ophodite prema novim roditeljima, to ne znači da će oni slabije raditi, već samo da će imati nešto vremena i za svoju djecu - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40