VLADIN DEKRET

TALIJANI PODUZIMAJU RIGOROZNE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA Vlasti 'zatvaraju' najveće žarište epidemije u Europi

 
 AFP

Talijanska vlada odlučila je donijeti odluku o zatvaranju regije Lombardije i još 14 provincija do 3. travnja kako bi pokušala suzbiti širenje koronavirusa, javljaju strani mediji. Odredba bi trebala stupiti na snagu već u nedjelju.

Italija je posljednjih dana postala glavno žarište epidemije koronavirusa u Europi, a prema podacima objavljenima u subotu u 18 sati ukupno je zabilježeno 5883 slučaja zaraze, od kojih čak 1247 novih te 233 osobe koje su od virusa preminule.

Rigoroznim mjerama vlasti će nastojati zaustaviti širenje epidemije. Prema dokumentu, detalje kojeg je objavio Reuters, talijanska vlada će ljudima savjetovati da ne ulaze ili izlaze iz Lombardije, regije najteže pogođene virusom, i ostalih 14 provincija bez dobrog razloga.

Nove mjere stupit će na snagu i u ovim provincijama: Parma, Piacenza, Rimini, Reggio-Emilia, Modena, Pesaro i Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Alessandria te Asti. Dosad su u karanteni bila samo ograničena područja na sjeveru Italije poznata kao 'crvene zone'.

Škole će na tim područjima ostati zatvorene, 'pod ključ' idu i sva skijališta te javni događaji. Raditi neće ni muzeji, teretane, bazeni, kazališta, obustavljaju se i javna natjecanja.

Prekinut će se godišnji odmori za sve zdravstvene radnike, otkazati vjenčanja, pogrebi i sportski događaji te se uvesti rad od kuće gdje god je to moguće, piše u nacrtu dekreta.

Italija zapošljava 20.000 medicinskih radnika

Italija je u subotu odlučila i zaposliti 20.000 medicinskih radnika u bolnicama. Odluka donesena na vladinoj sjednici treba omogućiti povećanje broja kreveta na odjelima intenzivne njege s 5000 na 7500, što je povećanje od 50 posto te udvostručiti broj mjesta na odjelima za plućne i zarazne bolesti.

"U najteže pogođenoj pokrajini Lombardiji stanje u bolnicama je napeto", priznao je u subotu navečer čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli. "Očekujemo da će od nas zatražiti prijevoz pacijenata na odjele intenzivne skrbi u drugim pokrajinama".

Među 20.000 medicinskih radnika predviđa se 5000 liječnika specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja umirovljenih liječnika.

Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Europska komisija je u subotu u Rimu istaknula da se ti izvanredni rashodi neće računati kod procjene deficita zemlje.

Odlukom se predviđa i mogućnost rekvizicije hotela radi smještaja ljudi u karantenu te pomoć i financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna eura za tvrtke koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.

Turisti pobjegli iz zemlje

Uz zdravstveni sektor, vlada je donijela uredbe i za pravosuđe: do 31. svibnja sudovi će moći održavati rasprave zatvorene za javnost. Usto preporuča primjenu videokonferencija.

Italija je s 233 umrla na drugom mjestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju oboljelih, iza Kine i Južne Koreje.

Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje. "Stanje u Rimu je doista katastrofalno, mislim da su mediji pretjerali" u izvještavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mlada turistička vodičica blizu Koloseja, Francesca Sposito. Talijanska prijestolnica, inače krcata turistima, ovih je dana sablasno prazna.

"Vidimo da nema nikog ni u jednoj turističkoj znamenitosti u gradu", potvrdio je Pierrick, 67-godišnji francuski umirovljenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:42