RASTE BROJ ZARAŽENIH

TALIJANSKA VLADA NA HITNOM SASTANKU NAREDILA BLOKADU DESET GRADOVA I OPĆINA ZBOG KORONAVIRUSA 'Ako bude trebalo, angažirat ćemo i vojsku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.02.2020. u 09:03

A man wearing a surgical mask walks past a petrol station in Codogno, southeast of Milan, on February 22, 2020. - Streets were deserted and residents warned to keep out of an emergency room on February 22, 2020 in the Italian town of Codogno placed under lockdown as a second death from coronavirus sparked fears throughout the region. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Miguel MEDINA / AFP

Nakon što je naglo porastao broj ljudi zaraženih koronavirusom, talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih u regijama Lombardiji i Venetu.

Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i općina u Lombardiji, gdje živi 50.000 ljudi, te gradić Vò s 3000 stanovnika u regiji Veneto.

- Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja - izjavio je ministar zdravstva Roberto Speranza nakon hitnog sastanka vladina kabineta koji je održan u subotu u Rimu.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 113 osoba, uključujući dvoje umrlih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Europi. U Njemačkoj je zabilježeno 16 slučajeva, u Francuskoj 12, od kojih je jedan umro te u Velikoj Britaniji tri slučaja.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Također, ako bude potrebno, pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Talijana", izjavio je Conte.

Talijanska vlada otkazala je sva sportska natjecanja koja su se trebala održati u nedjelju u Lombardiji i Venetu, a to znači da se neće odigrati i neke utakmice talijanskog nogometnog prvenstva, Inter-Sampdoria te Verona-Cagliari.

I prije hitnog sastanka vladina kabineta lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo