UOČI SEZONE

TALIJANSKI OTOK PREDNJAČI U ZAŠTITI OKOLIŠA Za nekoliko dana kreće zabrana jednokratnih plastičnih proizvoda, kazna za kršenje je čak do 500 eura

Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - News

Talijanski otok Capri ovog mjeseca uvodi zabranu korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda. Kazne za one koji tu zabranu prekrše bit će i do 500 eura.

Cilj ove zabrane je smanjenje zagađenja te zaštita flore i faune tog otoka.

'Imamo velik problem i moramo pridonijeti u njegovom rješavanju. Svi smo čuli za otoke od plastike koji nastaju u moru', rekao je gradonačelnik Gianni De Martino.

Pribor za jelo, tanjuri, čaše i ostale plastične stvari koje se ne mogu reciklirati ili nisu biorazgradive, bit će na Capriju zabranjene od 15. svibnja, uoči početka ljetne sezone.

Zabrana se odnosi na cijeli otok, a posebice na plaže i obalne dijelove.

Trgovci više neće smjeti prodavati proizvode od jednokratne plastike, a dan im je rok od 90 dana u kojem mogu prodati postojeće zalihe proizvoda.

2017. je godine talijanska udruga za zaštitu okoliša Legambiente istraživanjem otkrila da je more između Caprija i kopnenog dijela Italije sadržavalo najveću količinu plastike u regiji Campania.

Zabranu koju sada uvodi Capri pratit će i obližnje destinacije, pa će zabrana uskoro biti uvedena i na otoku Procida te u gradu Napulju, piše Independent.

'Ako slijedimo dobre primjere, imat ćemo puno veći utjecaj', rekao je De Martino.

Otok Capri ima 12.000 stanovnika, a prije nekoliko je godina tamo uveden porez za turiste. Prihodi od toga se dijelom koriste za brigu o okolišu.

Iako ovaj otok predvodi u politici zaštite okoliša, ostatak Europske unije će zabranu korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda uvesti 2021. godine. Ipak, otok Tremiti na istočnoj obali Italije zabranio je plastiku 1. svibnja 2018., a kazne za kršenje te zabrane kreću se od 50 do 500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15