EPIDEMIJA

TALIJANSKI ZNANSTVENICI USPJELI IZOLIRATI KORONAVIRUS 'Riječ je o međunarodno važnoj vijesti!'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.02.2020. u 19:23

Passengers grab their luggages as they disembark a Turkish cargo plane at the Etimesgut military Airport in Ankara on February 1, 2020, after being repatriated from the Chinese city of Wuhan, the epicentre of the new coronavirus outbreak. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
AFP

Talijanski znanstvenici u Nacionalno institutu za zarazne bolesti izolirali su koronavirus koji se brzo širi, izvijestili su talijanski mediji u nedjelju kada je potvrđeno da je njime zaraženo više od 14.000 ljudi u više od dvadeset zemalja.

"Riječ je o međunarodno važnoj vijesti. Time se stvara više mogućnosti za razumijevanje i proučavanje virusa kako bi se suzbilo njegovo širenje", rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Institut u Rimu te će rezultate staviti na raspolaganje drugim zemljama kako bi se mogla nastaviti istraživanja. Stručnjaci u svijetu već su u utrci za razvoj cjepiva.

Izoliranjem virusa znanstvenici u Rimu dobili su čisti mikropski uzorak od zaražene osobe umjesto uzgoja u laboratoriju.

Znanstvenici u institutu u Rimu također ispituju nekoliko slučajeva za koje sumnjaju da se radi o koronavirusu. Dva slučajeva već su potvrđena u Italiji, a riječ je o kineskim turistima koji su se zarazili u njihovoj domovini.

Znanstvenici su rekli da su uspjeli izolirati virus 48 sati od postavljanja dijagnoze, piše talijanska novinska agencija Ansa.

Prije nekoliko dana australski znanstvenici uspjeli su uzgoji koronavirus u laboratoriju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo