ESKALACIJA SUKOBA

TEHERAN TVRDI DA JE U RAKETNIM NAPADIMA UBIJENO 80 'AMERIČKIH TERORISTA' Svijet u strahu od velikog rata nakon iranske osvete za ubojstvo generala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2020. u 08:40

A handout picture provided by the office of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei on January 1, 2020 shows him delivering a speech during a gathering in the capital Tehran. - Khamenei strongly condemned US air strikes on a militant group in Iraq, in his first comments since the weekend raids. (Photo by - / KHAMENEI.IR / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Ajatolah Ali Khamenei

 

Iranski raketni napadi u srijedu na američke snage u Iraku u znak odmazde za američki napad dronom i ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika prošlog tjedna, potaknuli su strah od novog rata na Bliskom istoku.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku. Američka vojska je potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 u utorak. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Iranski dužnosnici rekli su da Teheran nije htio rat i da su napadi odgovor na ubojstvo Kasema Sulejmanija, moćnog generala koji je pokopan nakon nekoliko dana žalosti.

Iranska državna televizija snimila je kako ožalošćeni slave iranski napad.

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da se procjenjuje broj žrtava i štete i da će dati izjavu u srijedu ujutro. "Sve je dobro", dodao je Trump koji je u prosincu 2018. posjetio napadnutu zračnu bazu Ain al Asad.

 

Jedan izvor je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista" i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima. Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Iranski dužnosnici pozvali su Sjedinjene Države da povuku svoje vojnike iz regije i spriječe nova stradanja. Upozorili su također američke saveznike, uključujući Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija.

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi "najslabiji" od nekoliko scenarija odmazde. Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu, objavila je iranska televizija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo