NOVO ČELO ANC-a

TEKTONSKE PROMJENE U STRANCI NAJPOZNATIJEG AFRIČKOG LIDERA Ovaj čovjek želi vratiti nadu u nekadašnju regionalnu silu, danas poharanu korupcijom

Cyril Ramaphosa
 Siphiwe Sibeko / REUTERS

Potpredsjednik Južne Afrike i tajkun Cyril Ramaphosa izabran je za novog čelnika vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), objavljeno je u ponedjeljak.

Ramaphosa je dobio 2,440 glasova, dok je njegova jedina rivalka, bivša supruga južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume, Nkosazana Dlamini-Zuma, osvojila 2,261 glas.

Uzvici zadovoljstva, pjesma i ples prolomili su se u konferencijskom centru Soweto kada se Ramaphosa (65), sa suzama u očima, pojavio na pozornici.

Do njegova izbora dolazi nakon ključnih izbora koji su trebali postaviti osnove za novi politički pravac ANC-a, čiji je član bio legendarni Nelson Mandela, i odrediti budućnost stranke nakon godina vodstva kontroverznog predsjednika Zume i štete koje je stranka pretrpjela zbog korupcijskih skandala koji su izbijali u njegovu mandatu.

Između dvoje kandidata vodila se izjednačena utrka. Sadašnjeg dopredsjednika i novog predsjednika Cyrila Ramaphosa podupire umjereno krilo ANC-a, dok bivšu predsjednikovu suprugu i bivšu predsjednicu Afričke unije (UA) podupire sam Zuma.

Njihovo suparništvo duboko je podijelilo i oslabilo stranku čija je popularnost pala zbog gospodarske krize i optužba protiv Zume za korupciju.Pobjednik izbora Ramaphosa ima dobre izglede zamijeniti Zumu na dužnosti predsjednika Južnoafričke Republike nakon općih izbora 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:45