PROBLEMI IS-a

TEŠKA KRIZA U KALIFATU Islamska država zbog brojnih gubitaka prepolovila primanja svim svojim borcima. Saznajte kolike će im odsad biti plaće...

 Reuters

Takozvana Islamska država (IS) našla se ovih dana u nekoliko problema. Prvo je morala konačno priznati da je krajem prošle godine u napadu američkih zračnih snaga stvarno ubijen jedan od njihovih zaštitnih likova, strašni, brutalni, krvoločni, bezdušni ubojica Jihadi John. Istodobno vode teške borbe oko strateški važnoga sirijskoga grada Deir ez-Zora gdje su počinili nova zlodjela nad civilima, ali grad nisu uspjeli osvojiti. A onda se pojavila informacija koja pokazuje da stanje u toj terorističkoj skupini, koja se bez ikakvog stvarnog razloga poziva na islam, pogoršava.

Naime, čelništvo je najavilo da će mjesečne plaće borcima, koje su za mnoge bile ključni razlog pristupanja u redove IS-a, prepoloviti. Vijest je prenio Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, koji navodi da je riječ o IS-ovoj objavi prevedenoj s arapskog. "Zbog izuzetnih okolnosti kroz koje prolazi Islamska država, donesena je odluka da se plaće svih mudžahedina prepolove. Nitko neće biti izuzet od ove odluke, bez obzira na položaj, ali podjela pomoći u hrani će se nastaviti dva puta mjesečno, uobičajeno kao i dosad."

Prema dostupnim informacijama, mjesečna plaća boraca IS-a iznosila je 400 dolara (oko 2800 kuna), ali oni su mogli računati i na niz drugih povlastica, među kojima je oduzimanje kuća ili automobila lokalnom stanovništvu, da ne govorimo o seksualnim robinjama. A 400 dolara je za mnoge ljude iz Sirije i Iraka vrlo solidna plaća. Strani borci su, pak, primali dvostruko veći iznos.

Razlozi ovakve odluke, koja će sasvim sigurno imati ozbiljan utjecaj na moral i borbenost terorista, više su nego jasni. Financijske sankcije su zamrzle mnoga sredstva, vijesti iz kalifata govore da je priljev poreza od stanovništva sve manji, a zbog stalnih napada međunarodne koalicije i Rusa na naftna postrojenja te pooštrenih kontrola prodaje nafte i taj je izvor prihoda sve slabiji. A rat i vojska koštaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:00