NEUGODAN TRENUTAK

THERESA MAY TRUMPU PRIREDILA GOZBU U PALAČI, A ON NJOJ HRPU UVREDA U NAJTIRAŽNIJEM TABLOIDU! Eksplozivni intervju izašao dok je druženje još trajalo

 
 Kevin Lamarque / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u četvrtak došao u posjet Velikoj Britaniji, izjavom Winstona Churchilla i pozivom na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita.

"Imati Sjedinjene Države na našoj strani, bila je za mene najveća radost", podsjetila je May na izjavu britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata. "Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti", rekla je Trumpu.

May je rekla da su britanske kompanije već stvorile stotine tisuća "radnih mjesta, mogućnosti i bogatstvo za vrijedne ljude u cijeloj Americi".

"Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više", rekla je po izvacima njenog govora.

"To je također i prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika".

Donald Trump je u četvrtak doputovao u London u posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega će, kako se očekuje, razgovarati o slobodnoj trgovini i suradnji u području obrane.

Trumpa i njegovu suprugu Melaniju u londonskoj zračnoj luci Stansted pozdravili su britanski ministar međunarodne trgovine Liam Fox i veleposlanik SAD-a Woody Johnson, nakon čega je otišao u rezidenciju veleposlanika u središnjem londonskom Regent's Parku.

Američki predsjednik je zatim helikopterom došao u palaču Blenheim u blizini Oxforda na večeru s britanskom premijerkom May i vodećim poslovnim ljudima.

Nakon manjih prosvjeda po Trumpovom dolasku a uoči, kako se najavljuje, većih u petak, ispred palače u Blenheimu okupilo se nekoliko stotina prosvjednika koji se pribojavaju da bi u okviru trgovinskog sporazuma mogao tražiti veći pristup britanskom zdravstvenom sektoru za osiguravateljske, farmaceutske i druge kompanije iz SAD-a.

Eksplozivni intervju za The Sun

Dok je večera Trumpa s Theresom May još trajala, britanski tabloid The Sun objavio je naslovnicu svojeg izdanja od petka koje donosi ekskluzivni intervju s američkim predsjednikom koji May optužuje da je 'upropastila Brexit' te da, što se njega tiče, ništa od trgovinskog sporazuma.

- Premijerkin plan Brexita bi vjerojatno uništio trgovinski sporazum s nama jer bi to značilo da bismo mi ugovor zapravo sklapali s Europskom unijom, a ne s Ujedinjenim Kraljevstvom, rekao je Trump dodajući da planovi premijerke May za razdoblje nakon izlaska njezine države iz članstva EU nisu u skladu s onim za što su građani glasali na referendumu o Brexitu.

- Rekao sam joj što treba učiniti, ali nije se složila i nije me poslušala. Ja sam joj ponudio rješenje, ali ona je odlučila krenuti drugim putem, izjavio je američki predsjednik.

Protiv načina na koji May želi urediti buduće odnose Britanije i EU pobunio se i dio njezine Konzervativne stranke, tako da je početkom tjedna nekoliko ministara, uključujući Davida Davisa zaduženog isključivo za Brexit te šefa diplomacije Borisa Johnsona, podnijelo ostavke.

Iz Sunove naslovnice proizlazi da je Trump u intervjuu rekao da bi upravo Boris Johnson bio izvrstan novi britanski premijer. Također je optužio londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana da vodi krajnje lošu politiku protiv terorizma te da je odgovoran za enorman porast kriminala u gradu. Naveo je i da migracija 'ubija Europu' i mijenja njezinu kulturu.

U uredu britanske premijerke nisu htjeli odgovoriti na navode iz Trumpova intervjua, već su samo uputili na ranije priopćenje u kojem se pojašnjavaju prednosti plana za buduće odnose Britanije i EU. May će zasigurno Trumpu izravno imati priliku odgovoriti u petak kada bi se ponovno trebali naći na zajedničkom ručku.

U Bijeloj kući su, kako javlja Washington Post, ostali u šoku kad su shvatili da je Sun objavio intervju za koji su mislili da će izaći tek u petak ujutro na kioscima, a ne već u četvrtak navečer na internetu. Glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders samo je kratko rekla da Trump u intervjuu hvali May kao 'sjajnu osobu'. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47