AHED TAMIMI

TINEJDŽERICA KOJU PALESTINCI SMATRAJU SIMBOLOM OTPORA OSTAJE U PRITVORU 'Izrael riskira da se ta djevojka pretvori u palestinsku Ivanu Orelansku'

 
Ahed Tamimi
 Ammar Awad / REUTERS

Šesnaestogodišnja Ahed Tamimi, koju Palestinci smatraju nacionalnom junakinjom jer se goloruka već nekoliko godina suprotstavlja izraelskim vojnicima i policiji, ostat će u zatvoru do završetka suđenja zbog navodnog napada, odlučio je u srijedu izraelski vojni sud.

Ahed je uhićena nakon što je 15. prosinca snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku. Na video snimci Ahed udara po ruci izraelskog časnika, a vojnika do njega udara po licu. Obojica su naoružana i s kacigama, no ostaju pasivni.

Vojnici su u selu razmješteni za vrijeme palestinskog prosvjeda protiv izraelske politike izgradnje naselja na Zapadnoj obali, jednom od gorućih problema koji su prepreka ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zamrznutih od 2014.

Londonski Amnesty International podsjeća da se incident dogodio istoga dana kad je Ahedin petnaestogodišnji rođak pogođen u glavu gumenim metkom ispaljenim iz puške izraelskog vojnika. Drugi je vojnik prethodno na njihovu kuću bacio suzavac, polomivši pritom prozore. Kasnije su uhićeni njezini majka i rođak. I oni su još uvijek u pritvoru.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru. "Izrael neće dopustiti da se njegovim vojnicima nanosi zlo. Svi koji to pokušaju platit će visoku cijenu", tvitao je Lieberman. Događaj je Tamimi pretvorio u moćan simbol otpora za Palestince, a lijevo orijentirani izraelski list Haaretz piše kako Izrael riskira da se Tamimi pretvori u "palestinsku Ivanu Orleansku".

Palestinian teen Ahed Tamimi (C) speaks to her lawyer Gaby Lasky (L) in the military courtroom at Ofer Prison, near the West Bank city of Ramallah, January 15, 2018. REUTERS/Ammar Awad - RC15E7BF2680
Ammar Awad / REUTERS
Ahed Tamimi

Odvjetnik mlade djevojke je kazao da će u skladu s odlukom suda proces protiv nje započeti 31. siječnja. Odrasla osoba optužena za napad na izraelskog vojnika može biti osuđena na 10 godina zatvora, no u slučaju maloljetnika ishod nije takav, pojasnio je.

Pozivajući na puštanje šesnaestogodišnje Tamimi na slobodu, Amnesty je u ponedjeljak objavio kako smatra da ništa što je djevojka napravila protiv naoružanog vojnika s kacigom "ne može opravdati zadržavanje jedne tinejdžerice u zatvoru".

Palestinian teen Ahed Tamimi enters a military courtroom at Ofer Prison, near the West Bank city of Ramallah, January 15, 2018. REUTERS/Ammar Awad - RC11DE861540
Ammar Awad / REUTERS
Ahed Tamimi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:35