WAGNEROVI PSI RATA

Tisuće bivših zatvorenika vraćaju se s fronte u Ukrajini: Broj ubojstava u Rusiji eksplodirao

Vraćaju se kući kao slobodni ljudi, nakon što su prihvatili ‘ponudu‘ Jevgenija Prigožina

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji/Arhivska fotografija

 Screenshot

Prije nekoliko dana s ukrajinskog bojišta u rodno selo Novi Burec u Kirovskoj oblasti vratio se pripadnik Wagnera i osuđeni ubojica (dobio je 14 godina 2020. godine) Ivan Rosomahin, kojeg je zbog "dragovoljnog" odlaska u rat amnestirao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Selo je živjelo u strahu, a Rosomahin, javlja neovisni portal Baza, prijetio suseljanima (prema izjavama svjedoka hodao je selom sa sjekirom i vilama i vikao da će sve pobiti), da bi sada u susjednom mjestu Vjatskije Poljani bio uhićen zbog ubojstva starice, pišu pak mjesne novine Omutinskije vijesti.

Rosomahin je jedan od, kako navodi neovisni ruski portal Meduza, gotovo pet tisuća bivših zatvorenika i kriminalaca koji se vraćaju kući kao slobodni ljudi, nakon što su među prvima prihvatili "ponudu" Jevgenija Prigožina da umjesto daljnjeg "guljenja" zatvorske kazne (kakva god bila i za koje god kazneno djelo) pristupe ruskoj plaćeničkoj vojsci Wagner i odu na bojište u Ukrajinu.

Prema ruskim neovisnim izvorima, već prvog dana, samo nekoliko sati nakon "otpusta", njih 15 je počinilo novo kazneno djelo. Umjereni i neovisni ruski mediji navode kako bi povratak tolikog broja kriminalaca, koji su sada prošli i teške borbe u Ukrajini, mogao dovesti do rasta općeg kriminala, koji je, kako su se pohvalili, bio u padu posljednjih nekoliko godina.

No, sada u svom izvješću odvjetnička udruga Travmpunkt, na koje se poziva moskovski Komersant, iznosi da je 2022. godine broj ubojstava u Rusiji porastao za 4 posto i najveći je u posljednjih 20 godina.

Pozivaju se na izvore u državnom tužiteljstvu da je 2022. godine bilo 7628 slučajeva ubojstva i pokušaja ubojstva.

Analitičari odvjetničke udruge pozivaju se na "izravni utjecaj rata", jer se pokazalo da je u Rusiji najviše ubojstava bilo tijekom tzv. Drugog čečenskog rata, početkom dvijetisućitih godina, a sociološka istraživanja potvrdila su povezanost ubojstava s utjecajem i atmosferom rata.

Rekordna je bila 2002., kad je zabilježeno 32.265 slučajeva ubojstva i pokušaja ubojstva. Travmpunkt navodi kako ratno nasilje izravno utječe ne samo na sudionike u ratu (vojnike) nego i na civile koji žive u neposrednoj blizini ratnih djelovanja te obitelji vojnika. U izvješću odvjetnička udruge, kao razlog tome, ističu upravo rat u Ukrajini ili, kako i oni oprezno pišu, "povećanje broja ubojstava povezano je sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini", a pogotovo je indikativno da je porast ubojstava zabilježen upravo na područjima uz granicu s Ukrajinom - u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti te u Burjatiji, ruskoj republici na Bajkalu gdje živi manjinska zajednica Burjata, odakle je regrutiran najveći broj vojnika za rat u Ukrajini.

Tako se u Belgorodskoj oblasti broj ubojstava gotovo udvostručio u godinu dana - 2021. zabilježena su 52, a 2022. čak 102, slično kao i u Kurskoj oblasti, gdje je bilo 58 ubojstava 2021. godine, a 2022. je broj porastao na 89, dok je u Burjatiji skočio sa 134 ubojstva u 2021. na 177 u 2022. godini. Moskva, iako daleko od bojišta i s relativno najmanjim udjelom mobiliziranih, oborila je rekord - tamo je broj ubojstava i pokušaja ubojstava u samo godinu dana porastao s 269 na 413. Rusija je u posljednjih dvadesetak godina bila na 6500 do nešto više od 7000 ubojstava ili pokušaja ubojstava godišnje. Pretpostavlja se da će taj trend rasti s trajanjem rata, pogotovo s većim povratkom vojnika s fronta, koji dolaze s ratnim traumama i frustracijama te "izvrnutim" odnosom prema životu, kako svom tako i tuđem.

Odvjetnici iz udruge Travmpunkt smatraju da se s povratkom vojnika može očekivati porast uličnog nasilja, ali i brutalnosti policije, no kažu da se drastičnije povećanje (pozivaju se na iskustvo SAD-a nakon rata u Vijetnamu) očekuje nakon završetka rata. S druge strane, i neovisna udruga za ženska prava "Ana", koju je rusko ministarstvo pravosuđa proglasilo "stranim agentom", objavila je kako je i obiteljsko nasilje nad ženama u porastu, za 5 posto u odnosu na godinu prije rata, te tvrdi da je i to posljedica "specijalne vojne operacije".

Osim toga, kao još jednu posljedicu ratne avanture u Ukrajini, Komersant navodi kako je u posljednjih godinu dana, dakle od početka agresije, u Rusiji porasla konzumacija žestokih alkoholnih pića za 10 posto (pivo, naglašavaju, u to nije ubrojeno) i zabilježen je porast broja "pijanstava". U citiranom odvjetničkom izvješću stoji da je od 70 do čak 80 posto ubojstava počinjeno u alkoholiziranom stanju.

Osim toga, prvi put, pišu ruski mediji, u ministarstvu zdravstva nedavno je osnovana "radna skupina za PTSP". Zabilježen je porast od 17 posto onih koji traže profesionalnu psihijatrijsku pomoć, a to su uglavnom povratnici s bojišta, ali i pripadnici uže ili šire obitelji vojnika. Napomenimo da ruske neovisne udruge javljaju kako "vrbovanje" u Wagner još traje unatoč najavi da se više neće regrutirati zatvorenici, te da Jevgenij Prigožin želi dovesti još najmanje 30.000 kriminalca u svoje plaćeničke postrojbe koje na bojištu surađuju s ruskom armijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:04