VAL NASILJA

Vraćaju se s bojišta pa ubijaju, siluju, napastuju djecu... Ovako danas izgleda Putinova Rusija

Rusiju je zapljusnuo val zločina koje počinjaju vojnici koji dolaze na dopust ili se vraćaju iz rata, među njima i borci grupe Wagner
 Profimedia/

Rusija doživljava val ubojstava koja počinjaju osuđenici koji su dobili amnestiju u zamjenu za odlazak u rat u Ukrajini, a koji se nakon 6 mjeseci provedenih na bojištu vraćaju kući kako bi, piše Daily Mail, nastavili sa svojim životima koje obilježava kriminal.

Neki drugi borci, pak, ‘skrenuli‘ su zbog brutalnosti kroz koje su prolazili na prvoj liniji i postaju ubojice nakon što se vrate svojim obiteljima, a još više ruskih boraca privedeno je zbog seksualnog nasilja nad djecom.

Zapovjednik voda, 44-godišnji Aleksandar Mamejev, koji se vratio kući iz rata, priveden je zbog sumnje da je nožem ubio svoju suprugu Ekaterinu pred njihovim sinovima od sedam i osam godina. Njihova su djeca zbog šoka morala biti hospitalizirana.

image

Sergej Batujev s obitelji

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Vojnik Sergej Batujev, 39-godišnji otac troje djece, pritvoren je i optužen da je zadavio svog prijatelja, 41-godišnjeg Denisa Šustova, veterana rata u Čečeniji, tijekom tučnjave nakon povratka iz rata u regiju Udmurtija. Pomahnitali borac planirao je ostacima nahraniti svinje, naveli su tužitelji. Batujevu se trenutačno sudi i suočava se s kaznom do 15 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim.

Ubojstva supruga, prijatelja...

Borac zloglasne privatne vojske Wagner, 28-godišnji Ivan Rosomahin, regrutiran iz zatvora u kojem je služio kaznu za ubojstvo, ubio je svoju susjedu iz sela, 85-godišnju Juliju Bujskih, nakon što ga je ruski predsjednik Vladimir Putin pomilovao nakon šest mjeseci na provedenih na bojištu.

Još jedan borac kojeg je regrutirala grupa Wagner, 33-godišnji Georgij Sjukajev, osumnjičen je za ubojstvo 38-godišnjeg Soslana Valjieva, bivšeg robijaša, manje od mjesec dana nakon što ga je Putin pomilovao.

image

Sergej Batujev

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Andrej Jakimov, 49-godišnji dragovoljac, ubio je svoju suprugu, 47-godišnju tajnicu Viktoriju Jakimovu, dok se vraćao kući iz rata.

Još jedan ozloglašeni slučaj onaj je 23-godišnjeg Aleksandra Jonkina, ranjenog dragovoljca, koji je signalnim pištoljem izazvao pakao u noćnom klubu u studenom - u požaru u gradu Kostroma na zapadu Rusije poginulo je ukupno 13 osoba.

Vojnik Sergej Koršunov, pak, osuđen je na osam godina zatvora nakon što je nasmrt izbo svog prijatelja prilikom opijanja po povratku iz Putinovog rata u Ukrajini. Sudac je izrekao blagu kaznu jer je optuženi bio "sudionik specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

image

Stanislav Jonkin

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Devetnaestogodišnji vojnik Vladislav A. optužen je da je silovao 17-godišnju djevojku pri svom prvom dopustu. Stavljen je iza rešetaka u lučkom gradu Taganrogu u Rostovskoj oblasti.

U regiji Orlov, 36-godišnji muškarac koji se borio u Ukrajini, suočava se s kaznom do 20 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja svoje 10-godišnje pokćerke tijekom dopusta. Njegova supruga je tvrdila da je postao izuzetno agresivan nakon povratka iz rata.

Tražili intimne fotografije maloljetnica

Vojnik Jevgenij K., raspoređen na službu u Ukrajini, zahtijevao je od svoje djevojke, 36-godišnje Nadežde, da mu pošalje intimne fotografije svoje maloljetne kćeri. Ona mu je doista i poslala fotografije djevojčice, inače mlađe od 14 godina, pa se sada i on i majka djevojčice suočavaju s pravnim postupkom.

image

Ivan Rosomahin

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Vojnik na ugovor, Grigorij K., priveden je jer je koristio lažnu osobnu iskaznicu na društvenim mrežama kako bi od triju djevojčica u dobi od 13, 14 i 15 godina tražio da mu šalju golišave slike. "Poticao ih je na radnje seksualne naravi" i zahtijevao njihove intimne fotografije.

image

Aleksandar Mamajev

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski kapetan, 33-godišnji Aleksej Krilov, ubio je taksista tijekom svađe o ratu. Taksist Roman Gocasari (51) preminuo je prije dolaska hitne pomoći.

U Tuli je, pak, borac koji se vraćao kući na dopust, pretukao vlasnika pizzerije koji nije pokazao "poštovanje" prema jednom od ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:21