NAKON PUNE DVIJE GODINE POKUŠAJA

'TITOV STAN' U CENTRU NEW YORKA PRODAN ZA 12,1 MILIJUN DOLARA Evo koliko će od tog iznosa biti uplaćeno Hrvatskoj

 
 Profimedia

Šest država bivše SFRJ uspjelo je u četvrtak, 31. svibnja, na licitaciji zajednički prodati 6-sobni rezidencijalni stan bivše države na adresi 730 Park Avenue u New Yorku, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Uskoro uplata

Prodaju je potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji očekuje da će novac biti uplaćen za sedam do deset dana. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova o ovoj se prodaji nije oglasilo. Iako je stan prije dvije godine, kad je prodaja krenula, procijenjen na 20 milijuna dolara, prošli tjedan prodan je za 12,1 milijun dolara, koliko je iznosila najbolja ponuda.

Split, 251111.
U Beogradu je sinoc u 76. godini nakon kratke bolesti preminuo Splicanin Ivo Eterovic, jedan od najslavnijih fotografa Hrvatske i bivse Jugoslavije, nositelj svih domacih i medjunarodnih titula.
Na fotografiji: preslik fotografija Ive Eterovica, Tito u trenucima opustanja u avionu.
CROPIX

Od ukupne svote u hrvatski državni proračun će, sukladno Aneksu B Sporazuma o sukcesiji potpisanom 2001. godine, biti uplaćeno 2,075.103,07 američkih dolara. Naime, prema priopćenju srpskog ministarstva vanjskih poslova, od iznosa za koji je stan prodan, odbija se 3,269.774,16 dolara, koliko su iznosili troškovi održavanja stana od 1992. godine, kada je ispražnjen. Troškove je plaćala Srbija pa će njoj biti uplaćen taj iznos.

Preostali iznos od 8,8 milijuna dolara dijeli se u dogovorenom postotku na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Srbiju kao sljednicu SR Jugoslavije. Prema tom sporazumu, Hrvatskoj pripada 23,5 posto od izlicitiranog iznosa koji je umanjen za troškove. Na licitaciji se zapravo nije prodavao stan već tzv. korporativno vlasništvo.

Odabrao Josip Broz

Naime, bivša SFRJ imala je 960 dionica u tvrtki Park -71st Corporation te je na ime toga imala pravo vlasništva nad spomenutim stanom. Riječ je o dvoetažnom stanu površine 216 četvornih metara. Ima šest soba i četiri kupaonice. Nekretnina je dobila naziv “Titov stan” jer ga je bivši predsjednik SFRJ izabrao, a formalno ga je 1975. kupio jugoslavenski veleposlanik Jakša Petrič za 100 tisuća dolara u gotovini. Korišten je kao rezidencija jugoslavenskog veleposlanika pri UN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:28