TISUĆE PRIJAVLJENIH

TKO ĆE BITI PRVA ŽENA NA MJESECU? Trump je najavio povratak na Mjesec, NASA je obećala jednu ženu, ove četiri dame imaju najveće šanse

 
Christina Koch (u sredini), Nick Hague i Anne McClain (desno)
 Profimedia, Alamy

WASHINGTON - Dvanaest žena astronautkinje su NASA-e, i vjerojatno će upravo jedna od njih biti žena koja će prva koračati po Mjesecu do 2024., do kad je SAD najavio da će ljudi ponovno koračati po lunarnoj površini, a NASA da će među njima biti i jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, raznih su zanimanja, a američka svemirska agencija izabrala ih je među tisućama prijavljenih.

Predvidjeti koja će biti izabrana da se Neilu Armstrongu pridruži u povijesnim knjigama nemoguće jer, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP su kazali da će se vjerojatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama.

Na samom početku, NASA je regrutirala vojnike, muškarce. Dvanaest astronauta koji su hodali po Mjesecu između 1969. i 1972. bili su svi muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sally Ride, 1983.

Za povratak na Mjesec o kojem je odluku donio predsjednik Donald Trump, NASA je obećala i jednu ženu.

"Ne bih imao ništa protiv početnice. Ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letjele, koje znaju kako reagiraju u svemiru", kazala je Eileen Collins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i zapovijedala svemirskim letjelicama 90-tih godina i na prijelazu tisućljeća.

"Bilo bi bolje poslati nekoga tko je imao najmanje jedan let", kazao je i Ken Bowersox, visoki dužnosnik NASA-e.

Četiri žene među njima predstavljale bi najbolju ravnotežnu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci.

U dobi od 40 i 41 godine, to su bivša vojna pilotkinja helikoptera Anne McClain koja je do kraja lipnja na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), inženjerka Christina Koch, biologinja Jessica Meir i bivša probna pilotkinja lovca F/A 18 Nicola Mann, koja je sudjelovala u ratovima u Iraku i Afganistanu.

U sklopu svemirskog programa Apollo, na Mjesec je između 1969. i 1972. ukupno poslano šest misija s ljudskom posadom, a Washington je obećao da će SAD biti prva nacija koja će u 21. stoljeću vratiti ljude na lunarnu površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:21