SMRT KRVNIKA

Tko je bio Jevgenij Prigožin: Putinov kuhar, vođa zloglasnog Wagnera i ‘izdajnik Rusije‘

Prigožinova sudbina je još od neuspjelog puča neizvjesna, a analitičari su odmah zatim tvrdili kako je Prigožin već ‘mrtav čovjek‘

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp

Zloglasni vlasnik vojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin navodno je poginuo u zrakoplovnoj nesreći koja se danas dogodila u Rusiji. Prigožin je u lipnju pokrenuo vojni puč s namjerom da svrgne Vladimira Putina s vlasti, njegove trupe su pod svoju kontrolu stavile Rostov na Donu i krenule dalje prema Moskvi, ali je brzo postignut dogovor s Kremljem da se pobuna obustavi. Nakon toga Prigožinovi borci su prebačeni u Bjelorusiju, a nije bilo u potpunosti jasno gdje se nalazi Prigožin.

Prigožinova sudbina je još od neuspjelog puča vrlo neizvjesna, a brojni analitičari su odmah zatim tvrdili kako je Prigožin već ‘mrtav čovjek‘ i da nema mogućnosti da mu Putin nakon svega poštedi život.

Vodeći istraživački novinar za pitanja Rusije Hristo Grozev još je u siječnju 2023. prognozirao da će šef plaćeničke vojske Wagner izdati Vladimira Putina u roku od šest mjeseci, a njegovo se predviđanje ostvarilo kada je Prigožin poveo pobunu prema Moskvi.

Nakon neuspjelog puča Grozev je rekao sljedeće:

- Putin je izašao pred kamere i prozvao Prigožina izdajnikom. Svi znaju što u Rusiji rade s izdajnicima, a Putin to nije učinio. On ga želi vidjeti mrtvog, ali ne može to zasad učiniti. U roku od šest mjeseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se dogoditi drugi državni udar. Možete me držati za riječ

Grozev je sumnjao da se pokušaj puča dogodio 23. lipnja jer je došlo do eksplozije telefonske komunikacije između vodećih ljudi u ruskoj vojsci.

Prigožin je i prije početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. bio važna osoba u političkom životu Rusije.

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin poznaju se od 1990-ih, a on je čak je dobio i nadimak "Putinov kuhar" zbog toga što je svoje bogatstvo stekao sklapanjem unosnih ugostiteljskih ugovora s Kremljom. Transformacija iz kuhara u ratnog zapovjednika dogodila se nakon separatističkih pokreta u Donbasu u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Prigožin je osnovao Wagner kao tajanstvenu plaćeničku skupinu koja se borila u istočnoj Ukrajini, ali i za ruske ciljeve diljem svijeta. CNN je pratio Wagnerove plaćenike u Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Libiji, Mozambiku, Siriji i Ukrajini.

Plaćenička skupina Wagner dobiva na važnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Dok su mnoge trupe doživljavale poraze i neuspjehe na bojnom polju, izgledalo je kao da su Wagnerovci jedini sposobni postići značajniji napredak. Brutalna i često nezakonita taktika kojom su se služili Wagnerovci rezultirala je velikim brojem žrtava jer su se novi plaćenici slali u bitke s nedovoljno formalne obuke.

Prigožin se služio društvenim mrežama kako bi lobirao za ono što želi, često se svađao s ruskim vojnim vodstvom predstavljajući sebe kompetentnim i nemilosrdnim u odnosu na njih. Njegova neslaganja s ruskim vrhom u javnosti su eskalirala tijekom dugotrajne borbe za Bahmut kad ih je optužio da njegove trupe nisu opskrbili dovoljnom količinom streljiva.

Na jednoj od stravičnih snimaka s početka svibnja, Prigožin je stajao pored hrpe mrtvih Wagnerovih boraca i obraćao se Šojguu i Gerasimovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:09