PROMIJENIO ISKAZ

TKO JE TRUMPOV SAVJETNIK KOJI JE PRVI PROPJEVAO PRED AGENTIMA FBI-ja Dao je konkretne dokaze da je predsjednikov izborni stožer bio u dosluhu s Rusima

 
 Social Media / Handout / REUTERS

Profesor blisko vezan uz rusku vladu otkrio je savjetniku Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje u travnju 2016. da Moskva ima informacije kojima može osramotiti protukandidatkinju Hillary Clinton, a većina je sadržana u brojnim porukama elektroničke pošte demokrata, otkrivaju sudski dokumenti objavljeni u ponedjeljak.

Savjetnik George Papadopoulos priznao je krivnju da je lagao agentima FBI-ja o razgovoru s profesorom. Američki mediji ovo priznanje vide kao jasan dokaz koji povezuje Trumpovu kampanju s ruskom vladom tijekom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

‘Imaju prave gadarije o njoj, imaju na tisuće mailova’, rekao mu je profesor prema dokumentima.

Papadopoulos je bez previše pompe uhapšen u srpnju ove godine i odonda surađuje s posebnim savjetnikom ministarstva pravosuđa Robertom S. Muellerom III. Razgovor Papadopoulosa i neimenovanog profesora iz travnja potiče i druga pitanja vezana uz sastanak u Trumpovom tornju u lipnju kad su se sastali Trumpov najstariji sin i njegovi savjetnici s Rusima, piše New York Times. Kad se sve zbroji i oduzme, ti sastanci pokazuju da su još na početku kampanje ljudi bliski Trumpu bili svjesni da mu ruska vlada pokušava pomoći.

U dokumentima profesor nije identificiran, no upoznao je Papadopoulosa sa ženom koja se identificira kao rođakinja ruskog predsjednika Vladimira Putina i s nepoznatom osobom iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. ‘Svi smo jako uzbuđeni zbog mogućnosti dobrih odnosa s g. Trumpom’, napisala je neidentificirana žena u mailu Papadopoulosu.

Papadopoulos je u siječnju FBI-ju rekao da profesor ‘nije ništa’. No, sad priznaje da je znao da profesor ima ‘značajne veze s ruskim vlastima’.

Američke su vlasti zaključile da se Moskva umiješala u kampanju, hakirajući i objavivši elektroničku poštu demokrata s namjerom da osramoti i diskreditira kampanju Hillary Clinton. Mailovi su počeli ‘curiti’ u ljeto prošle godine. Trump je odbacio bilo kakvu vezu s Rusima, a istrage je prozvao ‘lovom na vještice’. U najnovijoj objavi na Twitteru napisao je da se Manaforta dovodi u vezu s kaznenim djelima iz vremena kada uopće nije bio dio njegova izbornog stožera. Optužbe odbacuje i Kremlj.

Papadopoulos je bio samo jedan od savjetnika za vanjsku politiku koje je Trump imenovao u ožujku 2016. Savjetnik Carter Page je također razgovarao s FBI-jem o njegovim susretima s Rusima, a priznanje je otkriveno isti dan kad i ono Paula Manaforta, bivšeg voditelja kampanje američkog predsjednika, te njegovog dugogodišnjeg poslovnog partnera Ricka Gatesa, protiv kojih je podignuta optužnica za pranje novca, neregistrirano zastupanje stranog aktera i lažne izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28