KAŽU DA ŽELE POMOĆI ŽENAMA

'TKO SE ŽELI VJENČATI SA STRANCEM, NEKA PLATI 2.000 EURA DRŽAVI' Malo afričko kraljevstvo uvodi porez na brakove s ljudima iz inozemstva

 Siphiwe Sibeko / REUTERS

Kako bi smanjilo imigraciju, malo afričko kraljevstvo eSwatini, bivši Svazi, uvodi porez na brakove svojih državljanki i državljana sa strancima.

Nacrt zakona koji je predstavljen parlamentu predviđa da osobe koje se žele vjenčati sa strancem - bilo da se radi o ženama ili muškarcima, u ministarstvu unutarnjih poslova uplate u lokalnoj valuti svotu koja odgovara oko 2000 eura.

"Ovome zakonu cilj je prije svega zaštititi žene od manipulacija ili zloporabe od strane stranih partnera, koji se njima vjenčaju samo kako bi dobili naše državljanstvo", rekao je glasnogovornik vlade Percy Simelane.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je 2016. bilo pola milijuna zahtjeva za naturalizacijom, uglavnom iz azijskih zemalja, dok ta zemlja ima samo 1,3 milijun stanovnika.

Iako se tekst odnosi na oba spola jednako, čini se da on ipak cilja uglavnom žene.

Aktivistica za prava žena Bonsile Mamba kaže da budući zakon krši ustavna prava žena u toj zemlji, jer one više neće moći slobodno birati. Usto, kaže ona, žene u eSwatiniju biraju strance jer su nježniji i pokazuju više emocija od njihovih sunarodnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33