BITKA S COVIDOM-19

'TO JE TUŽNO, ZAISTA TUŽNO, ONI TO NE ZASLUŽUJU' Mučne priče o tretmanu umirovljenika u domovima u Španjolskoj: 'Samo ih sediraju pa koliko izdrže...'

 PAU BARRENA / AFP

Dok se Španjolska očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u umirovljeničkim domovima, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa.

Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće.

"Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje, već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe", govori Maria Jose Alvarez čija je 85-godišnja majka smještena u domu blizu Barcelone.

"To je tužno, zaista tužno. Oni to ne zaslužuju."

Lokalna vlada rekla je da se polovica korisnika tog doma nalazi u izolaciji. Dvije trećine zaposlenika poslano je kući zbog koronavirusa, a sindikat UGT kaže da se to događa diljem Španjolske.

U Španjolskoj je, nakon Italije, od koronavirusa umrlo najviše ljudi. U petak je potvrđeno oko 11.000 žrtava koronavirusa u toj zemlji.

Od ukupno 3.000 smrti u staračkim domovima u Madridu prošlog mjeseca, oko 2.000 ih je vjerojatno posljedica zaraze koronavirusom, rekla je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso. Nije jasno koliko je od tog broja umrlih uvršteno u službene podatke.

U jednom domu u madridskom predgrađu Leganes umrlo je 46 ljudi od 15. ožujka.

"Mi jednostavno nismo pripremljeni na zarazu ovih razmjera", rekao je Antonio Morales, direktor Vitalia Homes.

Rekao je da je vjerojatno najmanje 150 korisnika doma zaraženo, ali su neke bolnice prestale prihvaćati pacijente iz staračkih domova.

Zbog nedostatka testova osoblje ne može potvrditi koliko je zaraženih.

Nekoliko zaposlenika koji nisu bolesni ili uplašeni te i dalje dolaze na posao često se suočavaju s manjkom zaštitne opreme, maski i rukavica.

"Mi smo starački dom, a ne bolnica", rekao je Morales.

Čelnici sindikata kažu da mnogi domovi ne uspijevaju odvojiti zdrave od onih koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome.

Vojnici koji dezinficiraju staračke domove diljem Španjolske otkrili su tijela i starce bez skrbi jer osoblju nedostaje resursa za njihovo primjereno zbrinjavanje.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da stanovnici umirovljeničkih domova čine 40 posto umrlih od koronavirusa u regiji Kastilji i Leonu te 25 posto u susjednoj Kastilji La Manchi.

Vlasti u sjeveroistočnoj Kataloniji u četvrtak su rekli da se u trećini domova za starije nalaze korisnici sa simptomima na koronavirus i da imaju 511 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:13