KRIZA U EUROZONI

'TO ŠTO SU NAPRAVILI NE SMIJE SI DOPUSTITI NIJEDNA AGENCIJA' Slovenija će tužiti Moody’s zbog rejtinga 'smeće'?

 AFP

Slovenska vlada razmišlja o pokretanju tužbe protiv bonitetne agencije Moody’s jer se nenajavljenim smanjenjem rejtinga uplela u prodaju slovenskih državnih obveznica, rekla je u intervjuu za Večer slovenska premijerka Alenka Bratušek .

Prije toga, vlada planira pisati vodstvu te agencije i pitati kako se dogodilo da se slovenski kreditni rejting prošli mjesec smanji na razinu “smeća” upravo u trenutku kada je počelo skupljanje ponuda na aukciji novog paketa slovenskih obveznica.

- To što su napravili ne smije si dopustiti nijedna bonitetna agencija. Ministarstvo financija je, naime, bilo u kontaktu s Moody’som i prije nego što smo išli u samu prodaju obveznica, ali nijednom riječju nisu spomenuli da će objaviti novu ocjenu - rekla je premijerka u intervjuu.

Da je agencija tu mogućnost spomenula, tvrdi Bratušek, ministar financija ne bi išao u prodaju.

- Tko bi žurio posuditi si novac kada bi znao da će bonitetna ocjena države biti još lošija? Samo onaj koji ide po zadnji zajam u životu. A mi ćemo ih uskoro trebati ponovno - rekla je Bratušek.

Sloveniji je kreditni rejting ovaj tjedan inače za jednu razinu smanjila i agencija Fitch, sa A- na BBB+, uz negativnu prognozu, što spada u niži srednji rang Fitchove ljestvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:06