ELIMINIRAN LIAM FOX

TORIJEVCI BIRAJU NOVOG ČELNIKA Jedna od ove četiri osobe bit će novi britanski premijer

Stephen Crabb, Theresa May, Michael Gove, Andrea Leadsom
 Reuters

Zastupnici Konzervativne stranke pokrenuli su u utorak prvi krug izbora za nasljednika britanskog premijera Davida Camerona, a favoritkinja za tu dužnost je ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

May je podržavala Cameronovu kampanju za ostanak, ali se nije puno isticala posljednjih tjedana prije referenduma 23. lipnja. Ona je obećala da će pružiti "stabilnost i sigurnost" Velikoj Britaniji te da će ujediniti svoju podijeljenu stranku.

Tri od preostala četiri kandidata podržala su Brexit a neki od političara unutar stranke i izvan nje, koji su bili za napuštanje EU-a, rekli su da novi čelnik mora biti netko tko će biti snažno predan izlasku Britanije iz Unije.

Na početku utrke bilo je ukupno pet kandidata za nasljednika Camerona, koji je podnio ostavku prošli mjesec nakon što nije uspio uvjeriti birače da Britanija treba ostati u Europskoj uniji.

Ministar pravosuđa Michael Gove, koji je zajedno s bivšim gradonačelnikom Londona Borisom Johnsonom vodio kampanju za izlazak, donio je iznenadnu i neočekivanu odluku u posljednji trenutak da će se kandidirati nakon što je kazao da je izgubio vjeru u Johnosonovu sposobnost da bude čelnik.

Johnson je zatim ispao iz utrke i kasnije je pružio svoju potporu Andrei Leadsom, kandidatkinji koja se zalagala za Brexit, a koja se s njim pojavila u najvećoj televizijskoj debati. Osim njih utrku su započeli i Stephen Crabb i Liam Fox.

Konzervativni zastupnici, njih 329, glasali su u utorak kako bi eliminirali najmanje popularnog kandidata, što je danas bio Liam Fox, a sličan će se postupak, kada će biti eliminiran još jedan kandidat, ponoviti u četvrtak.

Zatim predstoji još jedno takvo glasanje kako bi na kraju ostala dva kandidata, a 150.000 članova stranke izabrat će jednog od njih za Cameronovog nasljednika. Očekuje se da će May biti jedna od ta dva kandidata, a kao mogući drugi kandidat spominju se Leadsom ili Gove.

Inače, May je izjavila u utorak da Britanija mora sačuvati londonsku financijsku industriju i njezine prednosti u pregovorima o napuštanju EU-a.

"Moramo zadržati londonski City i njegove prednosti", kazala je ona u intervjuu za list London Evening Standard.

May se zalaže i da se status europskih državljana koji se trenutno nalaze u Britaniji regulira tijekom pregovora o britanskom izlasku iz EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 22:16