SUMMIT G7

TOTALNI FIJASKO Angela Merkel u Kanadi je imala jedan jedini zadatak. Doživjela je poraz...

 
Emmanuel Macron, Angela Merkel, Shinzo Abe, John Bolton i Donald Trump (pored Macrona je i Theresa May, no na ovoj fotografiji ona se ne vidi)
 Angela Merkel / INSTAGRAM

Američki predsjednik Donald Trump minirao je pokušaje lidera najbogatijih zemalja svijeta da sa summita G7 svijetu pošalju sliku jedinstva. Iako je bilo jasno da na dvodnevnom skupu u Kanadi nije postignut nikakav dogovor i da Trump ostaje pri prošlotjednoj odluci o uvođenju carina od 25 i 10 posto na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, EU i Meksika, članice G7 nastojale su formulirati zajedničko priopćenje.

Trump je otišao ranije, ne čekajući da skup završi, a onda je, izlazeći iz aviona, objavio preko Twittera da SAD neće podržati to priopćenje. Zašto? Navodno zato što ga je naživcirao kanadski premijer Justin Trudeau. Trudeau se na summitu pretvarao da je ljubazan i blag, napisao je Trump, samo zato da bi na konferenciji za novinare nakon Trumpova odlaska mogao napasti njegovu odluku o uvođenju carina na uvoz u SAD. “Vrlo nepošteno i slabićki. Naše carine su odgovor na njegovu carinu od 270 posto na mliječne proizvode”, napisao je Trump. Na toj press konferenciji Trudeau je govorio o mjerama kojima će Kanada odgovoriti na Trumpovu odluku o uvođenju carina.

Mala očekivanja

“Premijer nije rekao ništa što nije rekao prije toga - kako u javnosti tako i u privatnom razgovoru s predsjednikom Trumpom”, odgovorili su iz ureda kanadskog premijera.

Trump je zaprijetio krajem svjetske slobodne trgovine, prenosi njemački Der Spiegel. “Svoj odnos prema njemačkoj kancelarki Trump je opisao rječnikom člana žirija na izboru za miss. Na skali od 1 do 10 odnosu s Angelom, Emmanuelom i Justinom dao bih najvišu ocjenu”, poručio je Trump govoreći o odnosu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Protekcionizam

Kancelarka je kratko nakon toga, piše Spiegelova dopisnica iz Washingtona, razjasnila koliko drži do Trumpova mišljenja: nimalo. Njezin glasnogovornik objavio je preko društvenih mreža fotografiju sa summita na kojoj se vidi kako kancelarka Trumpa strijelja pogledom.

Francuska je poručila da Europa stoji iza izjave, a nadaju se i ostali potpisnici. “Proveli smo dva dana kako bismo se dogovorili o tekstu i o obvezama. Držimo ih se i bilo tko tko okrene leđa pokazuje svoju nedosljednost”, stoji u priopćenju Elizejske palače.

Uoči summita nije se puno očekivalo, pa ni toliko da će biti usvojena kakva općenita zajednička izjava. No onda su se zemlje ipak dogovorile o nekom minimalnom zajedničkom nazivniku, da bi Trump preko Twittera to torpedirao. “Historijski debakl iz La Malbaiea”, naslov je u Der Spiegelu. Frankfurter Allgemeine Zeitung je vijest o propasti summita G7 dao pod naslovom “Bomba iz Air Force One”, odnosno iz američkog predsjedničkog zrakoplova, kojim je Trump iz Kanade odletio za Singapur na povijesni sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. “Međunarodna suradnja ne može ovisiti o ljutnji ili zvučnim sloganima. Budimo ozbiljni”, poručili su iz Pariza. Trump je dodatno zapaprio najavom da bi mogao uvesti nove carine na uvoz automobila. Prije dva tjedna SAD je najavio da bi mogao istražiti ugrožava li uvoz automobila nacionalnu sigurnost, što je prvi korak prema uvođenju carina.

Unaprijed se piše

Angela Merkel bila mu je glavna sugovornica na summitu. Uz podršku predsjednika Francuske, Velike Britanije, Kanade, Italije i Japana, Angela Merkel je pokušavala nagovoriti Trumpa da se vrati slobodnoj trgovini. Razgovori su bili, kako prenosi neimenovani izvor, otvoreni i žestoki. U izjavi sa summita lideri G7 se zalažu za slobodnu, fer i uzajamno korisnu trgovinu i ističu važnost borbe protiv protekcionizma. “Nastojimo reducirati carinske i izvancarinske barijere i subvencije”, stoji u izjavi. Završna izjava obično je napisana i prije nego što summit počne, piše britanski Guardian.

Ovo nije prvi put da se Trump povlači iz nekog već postignutog sporazuma, prenosi Deutsche Welle. Dapače, u tome je majstor: povukao je SAD iz pariškog sporazuma o klimi, iz nuklearnog sporazuma oko Irana, iz Transpacifičkog partnerstva i UNESCO-a. Radi se o neobvezujućoj izjavi, ali simbolička šteta je ogromna jer je to prvi put u povijesti, prenosi DW, da se članice G7 nisu uspjele dogovoriti oko izjave. Nastup Donalda Trumpa u Quebecu još je jednom pokazao koliko on drži do najbliskijih saveznika i međunarodnog poretka izgrađenog nakon Drugog svjetskog rata: nimalo. Umjesto toga, pokušava ga uništiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:34